Jóváhagyásra vár a javaslat…

  •  
  •  
  •  

Az Új Gyermek-szakrendelő után jövőre az Új Gyermekfogászati Rendelő is megnyithatja kapuit az újpesti gyerekek előtt. Amennyiben az illetékes bizottságok egyetértenek Dr. Trippon Norbert alpolgármester javaslatával, úgy a nagyon rossz állagú Petőfi utca 4-6. – Jókai utca 1. – szám alatt üzemelő Gyermekfogászat jövőre már új helyen, új gépparkkal Újpest központjában, a Király utca 9. szám alatt fogadhatja majd a kis betegeket. A 190 m2-es rendelő komplexum kialakítása az előzetes költségkalkuláció szerint nagyságrendileg 40 millió forintba kerül majd, míg az üzemeltetéshez szükséges készülékek és gépek a becslések szerint további 19 millió forintba kerülhetnek.

2009. márciusától a romos, egykori istálló funkciót betöltő Gyermek-szakrendelő átköltözött a Felnőtt Szakrendelő Görgey utcai épületének alsó, felújított szintjére, s ma már az Új Gyermek-szakrendelőben fogadják a kis betegeket. Amennyiben keddi ülésén a Gazdasági Bizottság is egyetért Dr. Trippon Norbert alpolgármester javaslatával, és az illetékes Népjóléti és Lakásügyi Bizottság is hozzájárul szakmailag, úgy jövőre az újpesti gyermekfogászat új helyen fogadhatja a kis betegeket.
A javaslat szerint az Új Gyermekfogászati Rendelő Újpest Központjában, a Király utca 9. szám alatt kerülne kialakításra, közel 190 m2-en, melyből a rendelők nagyságrendileg 65 m2-t, míg a váróterem 80 m2 –t tesznek ki. Az előzetes költségkalkuláció szerint az Új Gyermekfogászati Rendelő kialakítása nagyságrendileg 40 millió forintba kerülne. Míg a három munkahelyes rendelő berendezésére, korszerű gép és műszerparkkal történő ellátására további 19 millió forintot kellene költeni.
Amennyiben az illetékes bizottságok is jóváhagyják a javaslatot, úgy már az idén megkezdődhet a tervezési és előkészítő munka, míg a kivitelezési munkálatokra jövőre, a terveknek megfelelően, a 2010. évi költségvetés alapján kerülhet sor.
 
                                                             ***
 
Közel 16 000 gyermek fogászati ellátásának minőségét kívánja javítani a közeljövőben Újpest Önkormányzata, illetve a Szociális és Egészségügyi Intézmény. Remélhetőleg hamarosan pont kerül egy régóta húzódó ügy végére: amennyiben ideális helyiséget találnak a szakértők, végre európai színvonalú gyermekfogászati rendelője lehet a kerületnek.
 
Az újpesti gyermekfogászatot 2006-ban vette át a fővárostól Újpest Önkormányzata. A városközpontban lévő épületben a Fővárosi Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet gyermekrendelője, valamint az önkormányzat Szociális és Egészségügyi Intézménye által működtetett gyermekfogászat működött. Miután a gyermek szakrendelő idén márciusban átköltözött a Görgey úti felnőtt szakrendelőbe, csupán a fogászat maradt a rendkívül rossz állapotban lévő épületben, s innentől kezdve a SZEI-nek egyedül kellett fizetnie az összes költséget, amely a rendelő működéséhez volt szükséges. Csupán egy példa: a SZEI-nek tavasszal és nyáron több, mint félmillió forintos közüzemi számlákat kellett kifizetnie, a rendelő egyes helyiségeit pedig néhány helyen leszakaszolták a fűtésszámla és a vízdíj csökkentése érdekében.
– Nemcsak az anyagi nehézségek jelentenek problémát, hanem az is, hogy szakorvosaink mostoha körülmények közt látják el feladatukat, amely nemcsak az eseti kezelésből, hanem a megelőzésből, szűrésből, és a helyes fogápolás megtanításából is áll. A megfelelő körülmények kialakítása pedig jóval minőségibb ellátást feltételezne – tudtuk meg Hajdicsné Pap Annától, a SZEI igazgatójától. – Fogászati eszközeink 25-30 évesek, nemcsak a működésük, már a javításuk is gondot okoz. A Galopp utcában a gyermekfogászati váró egy légtérben van az egészséges gyermekrendelő várójával, amely szintén nem ideális sem a gyerekekre nézve, sem kollégáink munkáját tekintve. Valóban szükségessé vált egy új helyszín kialakítása, egy központi, minden újpesti számára könnyen elérhető és megfelelő színvonalú épületben.
Jelenleg két helyszínen öt gyermek fogorvos praktizál; a hatodik helyet folyamatosan pályáztatja a Szociális és Egészségügyi Intézmény. Mindkét jelenlegi telephely – a Jókai és a Galopp utcai rendelő is – rossz állapotban van, s a működési nehézséget csak fokozza a magas közös költség, a korszerűtlen fűtési rendszer, és a nem megfelelő műszaki eszközpark. A káposztásmegyeri Galopp utcai helyiségre ráadásul csak ideiglenes ÁNTSZ engedély volt kiadható, mivel a rendelő nem felelt meg a szigorú kritériumoknak, s valószínű, hogy végleges engedélyt nem is fog kapni. Dr. Csimma Éva gyermekfogász-főorvostól tudtuk meg, hogy milyen szabályoknak kell megfelelnie a fogászatnak otthont adó épületnek.
– A váróterem ideális nagyságát a törvény gyermekenként 1 m2-ben határozza meg, a rendelőknek pedig legalább 16-20 m2-nek kell lenniük. Mivel mi egy úgynevezett háromszékes rendelőben gondolkodunk, s ha úgy számoljuk, hogy egyszerre három iskolai osztály is érkezhet a szokásos kötelező fogorvosi vizsgálatra, az legalább 60-80 gyermeket jelent, ez pedig minimum 60-80 m2-es várótermet feltételez. Mindösszesen – a műszaki és a szociális helyiségekkel együtt – legalább 200 m2-es helyiség volna az ideális az új rendelő kialakítására.
Az első lehetőség, amelyet a szakértők megtekintettek, a Templom utcában lévő egykori üzlethelyiség volt. Nagyságra ugyan megfelelőnek tartották, ám a nagy belmagasság jelentős fűtési költséget is eredményezett volna, illetve az épületet jelentősen át is kellett volna alakítani. A következő lehetőség, amely úgy tűnik, minden szempontból ideális lehet a gyermekfogászat kialakításához, az egykori Koktél Áruház helyén lévő épület első emelete.
A szándék tehát mindenki részéről adott, már csupán a megvalósítás és a költözéshez szükséges forrás biztosítása szükséges.