Jóval több, mint munkakör

  •  
  •  
  •  

Hárman vehették át az Újpesti Szociális Munkáért díjat a szociális munka napja alkalmából november 12-én a Városháza dísztermében. E nemrég alapított díjjal a szociális ellátásban dolgozók iránti megbecsülését fejezi ki a városvezetés, az eseményen a polgármester, Újpest alpolgármesterei, valamint dr. Hollósi Antal, a város országgyűlési képviselője, önkormányzati képviselők és díszpolgárok egyaránt képviseltették magukat.

Nagy István alpolgármester a díjátadót megelőző köszöntőjében kiemelte: több díjat alapítottak azok számára, akik sokat tesznek a közösségért, ám a szociális munkások eddig még nem kaphattak ilyesfajta elismerést. Hozzátette: (nem a mai szavakkal ugyan,) de az elesettek védelmét már Szent István király is törvénybe iktatta.

– Ha egy társadalom nem képes gondoskodni az arra rászorulókról, azt üzeni magáról, hogy életképtelen, a szociális közösséggel viszont a társadalmat erősítjük. Ahogyan az Újpesti Párbeszéd is mutatja, az itt élők elégedettek az újpesti szociális ellátással – fogalmazott. 

Az alpolgármester a díjazottakról és a díjjal kapcsolatban végül azt mondta, utóbbival a szociális ellátásban dolgozók iránti megbecsülését fejezi ki az önkormányzat, a szociális munkások szakmája az emberség, és amit végeznek, jóval több, mint munkakör. Számukra elengedhetetlen a szeretet, a türelem és a kapcsolatteremtő képesség, amely utóbbival kapcsolatban hozzáfűzte: az ellátottak egy része számára a szociális munkás jelenti az egyetlen kapcsolatot a külvilággal.

A díjakat e gondolatok és a köszönet jegyében Nagy István alpolgármester és Wintermantel Zsolt közösen adta át az arra érdemeseknek.

A díjazottak: 

Dyekiss Emilné, az Intarzia Káposztásmegyeri Nagycsaládosok Egyesületének elnöke: tízgyermekes család hatodik gyermeke, 1985 óta él Káposztásmegyeren és ugyanebben az esztendőben már volt kapcsolata a Nagycsaládosok Országos Egyesületével. Felnőttként elvégezte a Hittudományi Főiskolát, öt gyermeke van. A hatékonyabb munka érdekében 1988-ban több családdal összefogva megalapította az Intarzia Káposztásmegyeri Nagycsaládosok Egyesületét, a kilencvenes években felépült Szentháromság katolikus templomban pedig a mai napig karitász munkát lát el.

Dr. Váczi Judit, a Szociális Intézmény Családsegítő Szolgálatának és Gyermekjóléti Központjának jogásza:1990-ben a Káposztásmegyeri Családsegítő Szolgálatnál kezdte jogi tanácsadást, majd a szolgálatok összevonását követően Újpest SZEI-ben, majd a SZI–ben folytatta munkáját. Elhívatottságát jelzi, hogy az ELTE szociológia szakát is elvégezte és jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézet 2 éves mentálhigiénés segítő szakember szakirányú továbbképzésében vesz részt. Valamennyi ügyére és ügyfelére emlékszik.

Kovács Tamás Gáborné a Homoktövis Bölcsőde kisgyermeknevelője: 1976 óta az Újpesti Önkormányzat Bölcsődék Intézmény kisgyermeknevelője. Sikeres, kiemelkedő szakmai munkájának és empatikus magatartásának köszönhetően 1986-tól a Rónai, majd 1991-től a Leinigen Bölcsődében részlegvezető-helyettesi megbízást is ellátott. A vezetői feladatok mellett mindig a gyermekek közvetlen nevelése-gondozása vonzotta, ezért 2002 évtől újra kisgyermeknevelőként dolgozik a Homoktövis Bölcsődében. Több évtizedes munkája során mindig türelemmel segített a rábízott gyermekek testi, lelki, szociális fejlődését, tudását pedig szívesen adja tovább. Lelkiismeretes munkája eredménye, hogy a hallgatók szívesen választják későbbi munkahelyükként az újpesti bölcsődéket.

Az újpesti lakosok érdekében

Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének vonatkozó rendelete alapján „Újpesti Szociális Munkáért” Díj annak a személynek adományozható, aki a szociális területen az újpesti lakosok érdekében végzett magas színvonalú, kiemelkedő vagy több évtizedes tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult Újpest szociális ellátásának, az újpesti szociális szolgáltatások fejlesztéséhez, a hátrányos helyzetű lakosok életminőségének javításához. 

M. Orbán A.