Jövő csütörtökön dőlhet el az újpesti foci sorsa

  •  
  •  
  •  

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) várhatóan jövő csütörtöki elnökségi ülésén tárgyalja majd az UTE kérelmét, miszerint a licencjogot átvinné a klubot működtető gazdasági társaságtól, az Újpest FC Kft.-től az Újpest 1885 Futball Kft.-re.

Erre van lehetőség, ugyanis az Országgyűlés tavaly december 17-én rendkívüli ülésen elfogadta a sporttörvény azon módosítását, amely kibővítette a bajnokságban való indulási jog átruházhatóságának körét.

Az ügy kapcsán március 1-jén Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és Csányi Sándort, az MLSZ elnökét: akadályozzák meg, hogy az Újpest Football Club Kft. kibújhasson az összesen mintegy 850 millió forintos adó- és egyéb fizetési kötelezettségei alól.

A klub ügyvédje, Visontai Csongor a Nemzeti Sport szombati számában beszélt az ügy hátteréről: mint elmondta, amikor a belga Roderick Duchatalet átvette a klubot, tisztában volt azzal, hogy egy ciprusi offshore cég, a Spontefor Limited az eladó. Ez bizonyos kötelezettségekkel, tartozások kifizetésével járt, aminek a belga üzletember eleget is tett, ugyanakkor később további offshore cégek jelentkeztek követelésekkel.

Visontai Csongor hozzátette: Roderick Duchatalet két éven át fizetett, ám amikor egy újabb ciprusi offshore cég egy 620 ezer eurós igénnyel lépett fel – amelyet hasonlóan a többihez az Újpest korábbi ügyvezetője írt alá tartozáselismerő nyilatkozatra hivatkozva –, a belga üzletember úgy döntött, nem hajlandó többé ezen cégek vitatható követeléseire fizetni.

A legrosszabb forgatókönyv is megvalósulhat

Ezt követően az ügyben érintett cégek felszámolási eljárást kezdeményeztek a klubbal szemben, az MLSZ szabályzata szerint pedig, ha az ez jogerőre emelkedik, akkor az egyesület elveszíti a licencét, a csapatot pedig kizárják a bajnokságból, s legfeljebb a harmadik vonalban indulhat.

A lila-fehérek jövője így most az MLSZ elnökségének döntésén múlik. Visontai Csongor ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a szövetség láthatja, Roderick Duchatalet vezetése alatt a klubnak semmilyen tartozása nincs arra az időszakra, amióta átvette az egyesületet. Kiemelte: a belga tulajdonos tavaly 800 millió forintot fizetett be az államkasszába adó formájában. Az ügyvéd ugyanakkor elmondta, amennyiben az MLSZ a klub szemszögéből nézve negatívan dönt, akkor „az élvonal legrégebbi futballklubja csődbe megy és alighanem megszűnik”.

Az MLSZ múlt szerdán a Magyar Nemzetben olvasható közleményében leszögezte, a végleges engedélyt a jogszabályokban előírt valamennyi feltétel teljesítésétől tette függővé. Az MLSZ elnökségének nem áll szándékában sem lehetőségében olyan indulási- és licencjog-átruházás engedélyezése, amelynek célja a felhalmozott jogszerű tartozások ki nem fizetése – áll a közleményben.