Jövő héten befagyhat a Duna

  •  
  •  
  •  

A Duna befagyásának hallatán a legtöbb magyar embernek ugyanaz jut eszébe, mégpedig amikor a “Duna jegén és partján felállított katonaság a dermesztő hidegben Hunyadi Mátyást királlyá kiáltotta ki”.

Ritka ugyan, de elképzelhető, hogy ez most is be fog következni; jelenleg ugyanis a Duna vízfelületének 60-70 százalékát fedik jégtáblát – írja az [origo]. Hétfő reggel a folyó hőmérséklete a Hydroinfo mérései szerint 0 és 2 fok között alakult. A következő napokban várható -15 fok alatti éjszakai hőmérsékletek következtében a szakemberek komoly esélyét látják annak, hogy a jég teljesen beálljon.

A jégtörő hajók már készenlétben állnak, összesen 13 egység látja el a Tisza és a Duna jeges árvíz elleni védelmét. Egyelőre csak a téli kikötők jégmenetesítésére van szükség, ilyenkor ugyanis mindenki csak saját felelősségére hajózhat a Dunán. Esztergomnál már igen sűrűn fedik a jégtáblák a Dunát:

Ahogy a lenti fotón is látszik, már Budapesten is hatalmas jégtáblák úsznak a folyón, ezek vastagsága a fagyos nappalok és éjszakák során átlagosan egy centiméterrel nő naponta.

A folyókon a jégképződés először mindig a part közelében, a lassúbb folyású részeken, illetve a mederfenék közelében indul meg. Amikor ez a fenékjégnek nevezett jelenség eléri a kritikus méretet eléri, a felhajtóerő hatására az a felszínre emelkedik, és a partközeli jégdarabokkal a víz felszínén jégtáblákká tapad össze; ezt követi a jégzajlás.

(kép és szöveg: idokep.hu)