Júliusban a Szusza Ferenc Stadionra figyel Európa

  •  
  •  
  •  

2014 júliusában Budapest, közelebbről a Szusza Ferenc Stadion mellett Győr, Székesfehérvár és Pápa ad otthont Európa legjobb U19-es labdarúgó-válogatottjai kontinensviadalának. Az UEFA döntése hatalmas elismerés a Magyar Labdarúgó Szövetség számára, hiszen a döntő rendezési jogáért számos európai ország szállt harcba. A magyar pályázat ezeket megelőzve nyerte el a döntéshozók bizalmát. A rendezés egyben azt is jelenti, hogy a magyar válogatott automatikusan résztvevője az Európa-bajnokságnak.

A magyar labdarúgás fejlesztési stratégiájának részeként a szövetség 2012 elején két kontinensviadal lebonyolítási jogát is megpályázta az Európai Labdarúgó-szövetségnél. A végrehajtó bizottság tagjai a szakmai előterjesztések alapján határoztak, hogy a 2014-es U19-es Európa-bajnokság Magyarországra kerül. Az egyeztetések után derült ki, hogy két csoportmérkőzésnek, valamint az Európa-bajnoki döntőnek ad otthont a Megyeri úti Szusza Ferenc Stadion.
 

Tóth András, a sokszoros válogatott újpesti labdarúgó, a Szusza-stadion létesítményvezetője elmondta, örömmel vették az MLSZ megkeresését, hiszen ez bizonyítja, hogy a stadion alkalmas nagy nemzetközi torna lebonyolítására is. Újpest Önkormányzata is letette a voksát a rendezvény mellett, Wintermantel Zsolttal az élen, garanciát vállalt a sikeres lebonyolítás érdekében.
– A bejárás alatt különösebb probléma nem merült fel, az európai szövetség képviselői mindössze egy kéréssel álltak elő – mondta a létesítményvezető. – A díszpáholy elé egy úgynevezett díjátadó tribünt kértek, hogy a csapatok – mint például a Bajnokok Ligája döntőjét követően – ott vehessék át az érmeket és az Európa-bajnoknak járó kupát az UEFA elnökétől, Michel Platini úrtól.
– A televízió is közvetíti a tornát?
– Természetesen, ugyanis az U19-es Európa-bajnokság nagy népszerűségnek örvendett eddig is. Számtalan, ma már a felnőtt nemzeti tizenegyekben futballozó játékos tűnt fel a korábbi tornákon, fogalmazhatnék úgy is, az utánpótláskorú focisták a profi labdarúgás előszobájában mérik össze tudásukat. Ezért is számítunk rengeteg szakemberre, megfigyelőre, menedzserre. Persze a közönségre is, hiszen nézők nélkül mit sem ér a foci.
– A mindig háklis tévéseknek is megfelelt a Szusza-stadion?
– Az Eurosport tévécsatorna munkatársai szintén felmérték már a terepet, alaposan megvizsgáltak mindent, némi változtatást is előírtak, de ez sem okozott különösebb nehézséget. Különben is, a szerződés szerint a torna befejezése után negyvennyolc órával mindent az eredeti állapotába kell visszaállítaniuk.
Gergely Gábor