Június közepén jön a Nemzeti Konzultáció, 13 kérdést kapunk

  •  
  •  
  •  

Június 16-án kerül a parlament elé az a javaslat, amelyben a kormány visszaadja a rendkívüli felhatalmazást – számolt be Szentkirályi Alexandra péntek reggel a Kossuth Rádióban. Az Index szemléje szerint a kormányszóvivő azt közölte, hogy ezután néhány nappal – amennyiben a parlament támogatja és az államfő aláírja – lép életbe a döntés, ezzel véget ér a veszélyhelyzet is.

„A koronavírus veszélye azonban nem múlik el, a járványügyi készültség érvényben marad, az életünk még jó darabig nem lesz olyan, mint a járvány előtt volt”

– hívta föl a figyelmet a kormányszóvivő, hozzátéve:

„Vakcina ugyanis nincs, készülni kell tehát a második hullámra, az operatív törzs ugyanúgy működni fog és a kórházak is tartják az eddigi munkarendet.”

„A veszélyhelyzet elmúltával a mozik, színházak, múzeumok, fürdők megnyitnak, de, hogy mi lesz a rendezvényekkel, és milyen járványügyi szabályok lesznek érvényesek a maszkra, távolságtartásra vonatkozóan, arról az operatív törzs dönt majd” – mondta Szentkirályi, megemlítve, hogy a járványoktól legveszélyeztetettebb intézményekben, az idősotthonokban is igyekeznek biztosítani, hogy lakóik mielőbb visszatérjenek mindennapjaikhoz.

13 kérdéssel támad a Nemzeti Konzultáció

A kormányszóvivő az újabb Nemzeti Konzultáció tervéről is beszámolt: június közepén már megérkeznek a kérdőívek a postaládákba, de a kérdéseket augusztus közepéig online is ki lehet majd tölteni.

A konzultáció 13 kérdésből áll majd, melyek többsége a járvány második hullámához és az ahhoz kapcsolódó intézkedésekhez kötődik.

„Könnyebben betartják az emberek azokat az intézkedéseket, amelyeket ők is támogatnak”

– indokolta a kormányszóvivő, miért kell Nemzeti Konzultáció keretében megvitatni a járványügy kezelésének – egyébként szakmai – kérdéseit.

Szentkirályi elmondása szerint a gazdaság újraindítása és a migráció is része lesz a konzultációs kérdéseknek.

„A kormányzat helyzetkezelésének fókuszában a munkahelyek megvédése és megteremtése áll, a kormány által biztosított bértámogatást eddig 150 ezren igényelték”

– mondta Szentkirályi, aki az új munkahelyteremtések körébe sorolta a kormány által 150 milliárd forinttal támogatott nagyberuházásokat.

Az eddigi intézkedések között kiemelte: fontosnak tartja az év végéig érvényes hitelmoratóriumot, amellyel az ügyfelek többsége élt, leginkább olyanok, akik kis összegekkel tartoztak, ami Szentkirályi szerint igazolja, hogy a döntés a leginkább rászorulókon segít.

„Nagyon örültek az emberek az apróbb intézkedéseknek is, például, hogy nem kell a bérleti díjat fizetni. Ahogy látták az emberek, hogy a kormányzat is segítséget nyújt, az emberek is megpróbáltak segíteni vagy legalábbis türelemmel lenni”

– kommentálta kissé rendhagyó módon a témát a rádió műsorvezetője.

, , , ,