Kalapvarázs nyúlszőrből

  •  
  •  
  •  

Valószínűleg kevés újpesti tud arról, milyen kincseket készítenek a Perényi Zsigmond utca egyik, ránézésre átlagos telkén. Bizony, világszerte híres kalapok készülnek a szorgalmas és végtelenül precíz munkások keze alatt, a zöld vasajtó mögött.

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-style-parent:””;
font-size:10.0pt;”Times New Roman”;}

Yitzchak Ferster úrral, cég egyszemélyi vezetőjével beszélgettünk a különleges fejfedőkről, szokásokról és a magyar munkaerő sajátosságairól.

– Körülbelül tíz éve működik Újpesten a Nobilis Kft., amely nem akármilyen kalapokat készít, s szállít a világ számos országába – mondja a cégvezető. – Különlegesek a kalapok úgy minőségükben, mint típusukban. Közel kilencvenöt százalékban a zsidó orthodox piac igényeit igyekeznek kielégíteni kalap terén ebben a kisméretű, ám jelentős forgalmú üzemben. Maga az újpesti üzem a közel száz éves múlttal rendelkező Ferster csoport egyetlen hazai tagja, hasonló üzemek a világ több országában vannak. 

1933-ig Wiesbadenben volt a család, ott működött a cég, majd kitelepültek Izraelbe. A kommunizmus idején igen komoly problémát jelentett Izraelből a szocialista országokkal együttműködni. A rendszerváltás után a cég munkatársai azonnal jelentkeztek Magyarországon, elkezdtek egy kisebb kalapkészítővel együttdolgozni. Később felfejlesztették azt a műhelyt, így jött létre a mostani cég.

Joggal merül fel a kérdés, miért pont Magyarországot választották.

Ferster úr azt mondja, azért, mert itt megtalálta a megfelelő munkaerőt képességben, tehetségben és szorgalomban egyaránt. Még ha olykor az alapanyag nem is mindig első osztályú, akkor is magas minőségű végtermék készül a hazai üzemben. Azt mondják, az elkészült kalapok olyanok, mint autóban a Rolls Royce.

– Érdekesség, hogy külföldi beszállítótól jön az alapanyag, aki beszállító maga is készít kalapokat, mégis azt mondják, a boltba kikerülő kalap sokkal többet ér, ha a Ferster-alkalmazottak készítik, a cég logóját viseli. Egyszerűen más minőség – mondja Yitzchak Ferster.

S hogy mi ez a különleges alapanyag? Nyúlszőr. Megtudtuk, hogy a nyúlszőr kicsit olyan, mint a jó bor, minél tovább áll – ez esetben feldolgozás előtt –, annál kitűnőbb minőségű végtermék készíthető belőle. Ha a levágott nyúlszőrt elkezdi az ember a kezében összedörgölni, akkor –ahogy a haj is így rasztásodik – összetapad. Minél többször sodorják ezt a szőrt, annál jobban összeáll. Ferster úr azt mondja, ez az eljárás még a báránygyapjúval működik, ők azonban csak nyúlszőrrel dolgoznak. Nem mindegy az sem, hogy a nyúl házi, vagy mezei, téli vagy nyári vágású, a szőr az állat melyik részéről származik. A különböző típusok keverésén múlik a végtermék minősége. 

Egy kalap elkészítése az alapanyag megérkezésétől számítva tíz napba telik. A kaplint – nemezelt alapanyagot – keményítik, gőzölik, varrják, díszítik, hogy csak néhányat említsünk a nagyon aprólékos, kézügyességet igénylő munkafolyamatokból.

Az, hogy milyen tartós egy ilyen kalap, függ attól is, ki viseli. Nyilván egy gondos gazdánál tovább tart a fejfedő. Ferster úr azt mondja, egy jó minőségű kalap mindennapos használat mellett is kibír legalább fél évet.

A kalapnak az orthodox viselők számára nincsen szezonja. Mégis, ha azt nézzük, hogy az itt készült kalapok egy hagyományos piacon milyen típust képviselnek, a téli kalapok közé sorolnánk őket.

Kérdésünkre, hogy mennyire betanított és milyen mértékben speciális szakmunka az, amit itt a munkások végeznek, a cégvezető elmondta, hogy Magyarországon a kalapgyártás, mint szakma tanítása néhány évvel ezelőtt teljesen megszűnt. Ebből adódóan itt házon belül tanítják ki a szakma fortélyaira az új dolgozókat. Egyébiránt a két legfontosabb készség ennél a munkánál a pontosság és precizitás, amelyek nem taníthatóak, belülről kell, hogy jöjjenek.

Csak az maradhat a cégnél, aki szorgalmas, elszánt és rendelkezik némi kézügyességgel.

Érdekes kérdés a kalap tisztítása. Úgy a vevőnek, mint az eladónak. Hiszen a vevő általában igyekszik gondoskodni a ruhadarabjairól, a kiegészítőkről, így a kalapokról is. Azonban a kalap az a kiegészítő – különösen a nyúlszőr fejfedő –, amelyet a legjobb, ha nem is próbál otthon tisztogatni a tulajdonosa, hiszen nagyobb eséllyel teszi tönkre a kalapját, mint sikerül kitisztítani. A kalapkészítők pedig ilyenkor készségesen – sok munkával és drágán – helyrehozzák az elrontott kalapot.

Extrém kalapméretekkel is találkoznak néha az újpesti cégnél. A tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy nincsen összefüggés az életkor és a fejméret között. Olykor egy 5-6 éves gyermeknek lehet nagyobb feje, mint egy hatvan éves embernek. Volt egy nagytudású professzor, egészen kicsi fejjel, aki kalapot kért.

Ahogy a cégvezető édesapja is mindig mondta: soha nem szabad összekeverni a fejmérettel a tudás nagyságát. Nem mindig a nagy fejméretű emberek a legokosabbak.