Karácsony: 2022-ben vagy a kormány változik, vagy a hozzáállása, vagy csődbe megy a főváros

  •  
  •  
  •  

Karácsony Gergely a Klubrádió reggeli műsorában úgy vélekedett, az iparűzési adó felének elvonásával a kormány átlépett egy határt. Szerinte a döntés azért jelenti az önkormányzatiság végét, mert a közszolgáltatásokra bizonyos településeken akkor lesz pénz, ha a polgármesterek kuncsorognak, és – mint a tanácsrendszer idején – a pártközpontba járnak pénzt szerezni.

A főpolgármester úgy látja, az intézkedésnek nincs a gazdaságot valóban élénkítő hatása; egy válságban az iparűzési adót utolsóként kellene csökkenteni, hiszen a cégek bevétel alapján fizetik, aki pedig bajban van, annak nincs bevétele.

Valós hatása a 2022-es választási kampányra van, mivel jelenleg 3 millióan élnek olyan településen, ahol ellenzéki a vezetés. A kormány a borzasztó oktatási, járványügyi, gazdasági adatok láttán ezeket az önkormányzatokat lehetetleníti el.

“A mi segítő kezünket próbálják letörni, nehogy már legyen olyan választópolgár, aki azt gondolja, hogy a válság, a járvány idején az önkormányzatok többet tudtak segíteni, mint a kormány”

– vélte a főpolgármester.

Karácsony szerint a budapestiek például azt láthatták, ki az, aki ingyenesen teszteket biztosított, a maszkviselésről időben döntött, és azt is, hogy az intézkedéseknek köszönhetően jobb a járványhelyzet, mint vidéken.

“Azért, mert a kormány megbolondult, ne a budapestiek szívjanak!”

– tette hozzá. Budapest első embere szerint a tartalékok rovására és a bürokrácia csökkentésével összerakták a költségvetést, aminek másnap ki is rúgták az egyik lábát.

Megismételte, nagy a baj és a képlet világos:

“2022-ben vagy a kormány változik, vagy a hozzáállása, vagy csődbe megy a főváros. Ebben nincs semmi költői túlzás”.

Felidézte, az elmúlt hónapokban a Fidesz támogatottsága csökkent, és amennyire a felmérésekből kiolvasható, jellemzően Budapesten és a nagyvárosokban, de ezért nem lehet azokat az állampolgárokat büntetni, akik az elmúlt 30 évben megszokták, hogy megy a busz és folyik a csapból a víz.

Karácsony közölte: 36 polgármestertársával december 23-án szimbolikusan jelzik, hogy baj van, sötét időszak jön. Lekapcsolják a díszkivilágítást, mert az látványos, de nem fáj senkinek. Nem akarják, hogy az embereknek fájjon a kormány “őrült politikája” – tette hozzá.

Szerinte azok a szavazók, akik ezeken a településeken élnek, és nem szeretik azt, hogy “háborús övezet” lakóivá váltak, a szavazatukkal állíthatják meg ezt a politikát.

“Mert úgy tűnik, se az EU, se más nem tudja a kormányt eltéríteni attól, hogy ha ő nem tud kormányozni, akkor más se tudjon”

– fogalmazott Karácsony Gergely.

, , , , ,