Karácsony: a magyar diákok lakhatása helyett kínai gigaberuházást támogat a kormány

  •  
  •  
  •  

Elfogadhatatlannak tartja a kínai Fudan egyetem számára épülő budapesti campus tervét a főpolgármester, aki szerint a kormány több ezer magyar egyetemi hallgató érdekei elé helyezi a projektet.

Karácsony Gergely keddi Facebook-bejegyzésében Direkt36 cikkére támaszkodva felhívja a figyelmet: az egyetem 550 milliárd forintból épül meg, a kivitelezést csak kínaiak végezhetik, a költségeket pedig egy Kínától felvett „hatalmas összegű” hitelből állja a kormány.

 

 

A főpolgármester arra is emlékeztet, hogy 2019 decemberében Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa keretében már megállapodtak a kormánnyal, hogy az érintett területen a 8-12.000 egyetemi hallgató kollégiumi elhelyezésére alkalmas Budapest Diákváros létesül majd. Úgy véli, a kínai projekt most ezt lehetetlenítené el. A kormány „8-12 ezer magyar diák megfizethető lakhatása helyett fallal körülvett kínai gigaberuházást” támogat – mutat rá.

„A terület az államé, de mivel erről megállapodást kötött a fővárossal, nem csinálhat azt, amit akar – feltéve, hogy ez a kormány képes és hajlandó a saját maga által kötött megállapodások betartására” – írja Karácsony, hozzátéve: a főváros ragaszkodik a Diákvároshoz, és magyarázatot, részletes tájékoztatást követel az ügyben.

 

 

, , , ,