Karácsony a melegedőben és az átmeneti szállón

  •  
  •  
  •  

Azok, akik karácsonykor nem számíthatnak szerető családra, otthonra, sőt egyáltalán hajlékra, Újpesten nem maradnak egyedül. A Twist Olivér Alapítvány szociális munkásai magánszemélyek segítségével fáradoznak azért, hogy minden ellátottnak jusson karácsonyi ajándék, étel, vacsora és törődés. Virág Tamással, az alapítvány szakmai vezetőjével, aki novemberben vette át az Újpesti Szociális Munkáért díjat, a teendőkről beszélgettünk.

– Hogyan készülnek az ünnepekre?
– Alapítványunk negyedszázada a Fóti út 4. szám alatti épületben lévő melegedőben, az ugyanott található átmeneti szállón és az utcai szolgálat munkájában is készül a karácsonyra. A hosszúra nyúló ünnep nem mindenkinek öröm és jó, ezért a hétköznapokon működtetett nappali melegedők a december 27-i és a január 3-i szombatokon is nyitva lesznek. Amennyiben karácsonykor rendkívüli hideg idő lenne, utcai szolgálatunk is dolgozni fog.
Utcai szolgálatunk megerősítése mellett arra is ösztönözzük a rászorulókat, hogy ne kinn, hanem lehetőség szerint a melegedőben és az átmeneti szállón töltsék a napokat, ahol tisztálkodási lehetőség is van, és nem fenyegeti őket a kihűlés veszélye. Többen Káposztásmegyer erdős területein élnek, őket is látogatjuk. Az átmeneti szállón idén is megtartjuk a hagyományos karácsonyi vacsorát, s intézményeinkben mindenkit megajándékozunk valamilyen hasznos dologgal: meleg sapkával, kesztyűvel és édességgel.
– Hány emberről gondoskodnak?
– A melegedőben hatvan, az átmeneti szállón negyvenkét ellátottunk van, az utcai szolgálat mintegy nyolcvan-száz ügyfelet jelent. A kerületben vagy a közelben más szolgáltatások is működnek, például a Népszigeten a Léthatáron Alapítvány nappali melegedője is igénybe vehető mindkét szombaton.

B. K.