Karácsony: Orbán Viktor csődbe viheti Budapestet

  •  
  •  
  •  

„A jövő évi költségvetés tervezete a Fővárosi Önkormányzat számára felér egy disznóöléssel, és ebben a főváros a disznó”

– így fogalmazott Karácsony Gergely az RTL Klubnak adott interjúban, melyben a kormány és Budapest viszonyáról kérdezték a főpolgármestert.

Karácsony szerint, miközben Budapest vezetése nagyon fontos állami feladatokat lát el – tömegközlekedés, szemétszállítás, szociális ellátás, útfelújítás -, nettó befizetőjévé válik az állami költségvetésnek.

Ez a helyzet szerinte abból alakul ki, hogy a kormány majdnem megnégyszerezi az önkormányzati szolidaritási hozzájárulást – a fizetési kötelezettség 10 milliárd forintról 34 milliárd forintra nő –, ami így túlnő a főváros iparűzési adóból származó bevételein, amelyből a kerületek is részesülnek.

„Úgy tekint a kormány a Fővárosi Önkormányzatra, mintha mi lennénk a bankok vagy a biztosító társaságok vagy a kereskedelmi cégek, amik a válság alatt is nagy profitot termelnek, és ezért őket meg kell adóztatni, hogy a válságból valahogy kijöjjön az ország”

– mondta a főpolgármester, hangsúlyozva, hogy Budapest vezetése az államigazgatás része, ők nem lopják a pénzt és nem Mészáros Lőrincnek adják, hanem a budapesti embereket szolgálják – már amennyiben erre lesz pénzük.

Karácsony kiemelte azt is, hogy Budapestet súlyosabban érinti a válság – például a turizmus és a vendéglátás drámai visszaesésével –, mint az ország többi részét.

Közölte:

ha így marad a helyzet, akkor a Fővárosi Önkormányzat egy-két éven belül pénzügyileg teljesen ellehetetlenül.

Az elvonások mértékét Karácsony egy újabban Tarlós István ex-főpolgármester által is forszírozott üggyel szemléltette:

„Az elvont összegből minden évben fel lehetne újítani a Lánchidat.”

A főpolgármester „Budapest-adónak” nevezte az intézkedést, ami mindenben újratervezésre kényszeríti a fővárost és zárójelbe teszi azokat a fejlesztéseket, amiket az új vezetés tervezett. Hozzátette: ezzel a helyzettel nem tudnak és nem is akarnak együtt élni.

Karácsony Gergely a Fővárosi Önkormányzatok Szövetsége elnökeként június 10-én a Pintér Sándor belügyminiszter által kezdeményezett találkozón is el fogja mondani, hogy ez a tervezet tarthatatlan. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában a budapesti önkormányzat szintén ezt az álláspontot képviseli majd.

„A város ereje nagyobb, mint amilyennek sokszor gondoljuk. Mert itt rengeteg ember él, Fidesz-szavazók is, akik nem fogják érteni, hogy miért kell csődbe vinni a Fővárosi Önkormányzatot egy olyan helyzetben, amikor az egész világon a kormányok az önkormányzatok segítségére sietnek”

– fogalmazott Budapest első embere, aki közölte, hogy a budapestiekben tudatosítani fogják, hogy azon túl is megadóztatják őket, hogy a főváros eddig is „az általa megtermelt javak 97 százalékát beadta a közösbe”.

A budapesti tiltakozás lehetséges módját egyelőre nem árulta el, de szavaiból az derült ki, hogy van alternatívája a járványhelyzet miatt ellehetetlenült tömegmegmozdulásoknak.

„Az én erőm a budapestiek ereje, ez az erő egyszer már megmutatkozott, és most újra használni fogjuk”

– fogalmazott Karácsony Gergely.

A teljes interjú itt tekinthető meg:

, , , , , ,