Karácsonyi receptötletek

  •  
  •  
  •  

Mivel készüljünk karácsonyra? Lettner Annamária dietetikus tippjei.

Szilvaleves

Hozzávalók:
2 üveg szilvabefőtt
1db citrom leve és reszelt héja
2 evőkanál vaníliás pudingpor
2 dl kókusztejszín
1 csomag vaníliás cukor
1 mokkás kanál őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg

A szilvabefőtteket 0,5 liter vízzel feltesszük főzni. Beletesszük a fűszereket, a cukrot, a citromlevet. A pudingport elkeverjük kevés vízzel, majd beleöntjük a levesbe. Végül behabarjuk a tejszínnel. Tálaláskor kókuszreszelékkel díszítjük.

Pulykarizottó

Hozzávalók
:
40 dkg kis kockára vágott pulykamell
10 dkg kis kockára vágott pulykasonka
2 db apróra vágott lilahagyma
0,6 dl olívaolaj
40 dkg rizs
1 csokor aprított petrezselyem
30 dkg mirelit zöldborsó
20 dkg reszelt füstölt sajt
Só, őrölt bors

0,5 dl olajon megpirítjuk a hagymát és a pulykahúst, fűszerezzük, majd rátesszük a sonkát. Puhára főzzük. Egy kevés olajon átpirítjuk a rizst, és felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Megsózzuk, majd amikor félig puha a rizs, hozzátesszük a zöldborsót és a petrezselymet. Amikor kész, összekeverjük óvatosan a pulykaraguval. Meleg vízbe mártott merőkanállal tálaljuk, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.

Zelleres burgonyasaláta

Hozzávalók:
50 dkg héjában főtt burgonya felkockázva
30 dkg főtt zeller felkockázva
3 db lilahagyma felszeletelve
0,5 dl balzsamecet
1 kávés kanál cukor
1 mokkáskanál só
1 késhegynyi őrölt köménymag
1 csokor aprított zeller zöldje

Egy salátás tálba tesszük a főtt zöldségeket és a hagymát. A fűszerekkel annyi páclevet készítünk, hogy ellepje. A tetejét a zeller zöldjével díszítjük. Elkészíthetjük előző napon is, hogy összeérjenek az ízek.

Gubancos mákos torta

Hozzávalók:
12 db vajas kifli felkarikázva
4 db tojás
20 dkg darált mák
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 liter tej
2 dl folyékony édes tejszín
1 db citrom reszelt héja
1 kávéskanál őrölt fahéj
3 db alma vékonyra szeletelve
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 kiskanál margarin

A tejet a tejszínnel megmelegítjük, beletesszük a citromhéjat, és a tojássárgákkal simára keverjük. A kiflikre öntjük, majd belekeverjük a cukorral elkevert mákot. Egy tortaformát kikenünk margarinnal, megszórjuk a morzsával. Beleöntjük a mákos keveréket. Az almaszeleteket megforgatjuk fahéjas vaníliás cukorban. Körben ráhelyezzük a torta tetejére. 180 fokon 15 percig sütjük légkeveréses sütőben. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. Kivesszük a tortát, és a tetejére simítjuk könnyedén. Még 10 percig készre sütjük.

Jó étvágyat!