Karácsonyi reformételek

  •  
  •  
  •  

A karácsonyt egészséges ételekkel is ünnepélyessé tehetjük. Nem terheljük meg a szervezetünket nehezen emészthető ételekkel, és nem kell tartanunk az ünnepek utáni súlygyarapodástól sem. Persze a
mértékletesség mindenkinek a saját felelőssége.

Ünnepi receptek

Gyümölcskrémleves; tofuval töltött rántott gomba; rizibizi; mogyorómártás; jégsaláta; brokkolikrémleves; sárgarépás, egybesült gabonafasírt; sütőtökpüré, céklasaláta; olasz paradicsomleves; rántott zeller; mexikói köret; pestós burgonya; póréhagyma-saláta; sütőtökkrémleves; kukoricás töltött cukkini; spenótos kuszkusz; káposztasaláta.

A süteményeknél a mák, a dió, az alma, a narancs, a mandula, a fahéj, a szegfűszeg, a vanília dominál. Készíthetünk bejgli helyett rétest, amely lehet mákos, diós, almás, meggyes, káposztás. Aprósüteményeket is süthetünk, sokáig eláll és gazdaságos. Gyömbéres, ánizsos, vaníliás, fahéjas, narancsos, mandulás keksz karácsonyi motívumokkal: harang, fenyőfa, szív, hold, csillag, madárka, házikó. Ezekkel az ízekkel készíthetünk muffi nokat is, gyümölcsökkel dúsítva. Készítsünk kókuszgolyót zabpehelylisztből, többféle ízesítéssel. Tegyünk bele kókusz- vagy mandulalisztet, kakaót, fahéjat, szegfűszeget, reszelt citrom- és narancshéjat, apróra
vágott aszalt gyümölcsöt.

Karácsonyi süti a flódni: 0,50 kg lisztből, 0,20 dkg sütőmargarinból, 10 dkg cukorból, három tojássárgájából tésztát gyúrunk, öt vékony lapot nyújtunk belőle. Kikent tepsibe helyezzük az első lapot, erre diótölteléket teszünk, ráborítjuk a második lapot, erre mákos töltelék kerül, jön a harmadik lap, amelyet szilvalekvárral kenünk meg. A negyedik lapra párolt alma kerül, és betakarjuk az ötödik lappal. Megszurkáljuk a tetejét, és megsütjük.

Lettner Annamária dietetikus