Karácsonyi vásár – 2009.

  •  
  •  
  •  

Fergeteges virtuozitással és túlzás nélkül állítható, fergeteges sikerrel vette kezdetét a második Újpesti Karácsonyi vásár december 4-én, amit dr. Derce Tamás polgármester nyitott meg. A virtuozitást az első hétvége sztárvendége, Mága Zoltán káprázatos hegedűjátéka szolgáltatta.

A jeles eseményt Újpest polgármestere, dr. Derce Tamás nyitotta meg az alábbi szavakkal:
-Jó estét kívánok mindenkinek, akár újpesti, akár nem, lényeg az, hogy itt van velünk.
Ha visszaemlékeznek, egy évvel ezelőtt volt egy hasonló jellegű vásár, és ma ismételten itt vagyunk. Hagyományteremtéssel kezdtük el egy évvel ezelőtt s ha most körbenézünk, látszólag sokkal nagyobb a rendetlenség, mint egy éve, de már látszik, hogy jövő májusban hogyan fog kinézni a Főterünk. Az a Főtér, amivel kapcsolatban mindenki egyetértett, hogy fel kell újítanunk, mindenki egyetértett azzal, hogy ugyanúgy fel kell állítanunk egy szép Főteret, amint az elődeink csinálták. Az, ami most itt van, színesebb és gazdagabb, mint egy évvel ezelőtt volt. Remélem, sőt biztos vagyok benne, hogy a jövő évi még színesebb és még gazdagabb lesz /…/
A pici gyerekeket nézve talán nekik is megadatik az, hogy hatalmas hópelyhes karácsonyuk lesz.
De visszatérve oda, ahol most állunk: ez a színpad nem a mai napra készült, ez a színpad Advent mind a négy hétvégéjén itt fog állni /…/, s hogy mindez miért?
Én mindig azt mondtam, hogy Újpest különleges területe a világnak: az epicentruma, a „világ köldöke”. És mi, akik a világ köldökén élünk, egybetartozunk. Nem is olyan régen, húsz évvel ezelőtt mondtam, hogy ha valaha igaz is volt Szent Istvánnak az intelmeiben az, amit a fiának mondott, hogy minél több helyről jövünk, és minél több helyről jönnek, annál erősebb egy nép, akkor ez Újpestre igaz.
Nagyon kellemes karácsonyt kívánok mindenkinek, érezzék jól magukat!”
A műsorvezető Pataki Zita invitálására a polgármesteri megnyitó után Újpest alpolgármestere, dr. Trippon Norbert lépett a színpadra, hiszen egy igen fontos lépés még hátravolt, hogy teljes legyen a megnyitó hangulata. Az alpolgármester úr egy távirányítógomb segítségével és a vendégsereg tapsa mellett egyetlen gombnyomással fényárba borította a vásár színpompázó füzéreit s kellemes karácsonyi vásárt, áldott, boldog karácsonyt kívánva üdvözölte a vásár látogatóit.
 
S hogy mindehhez mit szólnak maguk az érintettek, a kereskedők, a látogatók?
 
Zólyomi Tamás különleges szappanokat, kellemes illatú teákat, és gyönyörű kerámiákat árusít a karácsonyi vásáron.
– Úgy vettem észre, hogy inkább hétvégén van több vásárló, nézelődő. Ez bizonyára a nagyszerű kulturális programok, és a szabadnapok miatt van így, bár nem panaszkodom, hétfőtől péntekig is sokan megtalálnak bennünket, árusokat, érdeklődnek az ajándékok után, és természetesen vásárolnak is. Tapasztalatom szerint az ünnepek előtti utolsó két hétben növekszik meg a vásárlókedv, néha ajándéknak, néha „csak” maguknak vesznek valami apróságot az emberek. Igyekeztünk mi is különlegességgel szolgálni: számtalan tea és különleges szappan közül válogathatnak az idelátogatók. Bár én keveset nézelődhetek, mégis érzem azt a kellemes, ünnepi hangulatot, ami ezt a kis területet átszínezi.
 
Nagyváradi Sándor szerint ez a vásár legalább olyan hangulatos, mint a bécsi:
– Felemelő érzés minden alkalommal kilátogatni ide; egyrészt azért, mert közel van a lakásomhoz, másrészt azért, mert minden alkalommal találkozok kedves ismerősökkel, és beszélgethetünk egy keveset. Húsz éve élek a kerületben, úgyhogy látom a változásokat. Budapest és ezen belül Újpest egyre szebb, egyre változatosabb, kicsit olyan itt, mint Bécsben. Jó látni az épülő Főteret, kiválóak a karácsonyi kulturális műsorok, nemcsak a zenei programok, hanem a gyerekek előadása is nagyon tetszik. Szeretem a süteményest, a krampampuli ízét és illatát, jó nézegetni a népművészeti ajándékokat, és várom Janza Katáék koncertjét! Ahogy járom a várost, azt tapasztalom, az újpesti karácsonyi vásár a legjobbak közé tartozik.
 
Révay Lászlóné, Ari néni a vásár utolsó hétvégéjén ünnepelni fog: december 19-én született.
– Az idei rendezvény sokkal szebb, mint a tavalyi. Rendezettebb az egész terület, hangulatosak az esték, finomak az illatok, és a szépülő Főtér is sokkal hangulatosabbá teszi a rendezvényeket. Nagyon örültem Mága Zoltánnak, az egyik kedvencem, de a többi fellépőt is örömmel várom. Rendkívül jó itt a hangulat, nappal is, este is, jó nézegetni a portékákat, szépek a fények, néha úgy érzem magam itt, mint egy világra rácsodálkozó kisgyerek… Azt figyeltem meg, sok olyan ismerősöm is kilátogat a vásárba, aki amúgy ritkán megy már emberek közé. Ez a program tényleg összehozza az embereket.