Karácsonyvárás a Szent István téren

  •  
  •  
  •  

Mind a négy gyertya ég Újpest adventi koszorúján! Solymár Péter evangélikus lelkész Mészáros Kornél baptista lelkész társaságában, a két felekezet közös színpadi istentiszteletét követően gyújtotta meg a negyedik gyertyát december 17-én, szombaton délután.

Advent negyedik vasárnapja előestéjén fellobbanó láng nagyon sok jelentéssel bír. A négy gyertya szép története alapján a remény gyertyája, amely képes arra, hogy táplálja az első három lángot, hogy soha ne aludjon ki bennünk a remény. Közeleg a karácsony. Advent negyedik hete a bölcsességé. Minderről a színpadra lépők is meggyőzték a Szent István téri hallgatóságot. A metsző szél, ez alkalommal próbára tette a színpadra lépőket és a hallgatóságot egyaránt. Meghitt, szép percek következtek.

Éppen négy hete, hogy az Újpesti Karácsonyi Vásárban megkezdődött az adventi időszámítás, november utolsó szombatján négy újpesti felekezet: a katolikus, a református, a baptista valamint az evangélikus együtt gyújtotta meg bibliai példákból vett üzenetekkel az adventi koszorún a gyertyát. Az azóta eltelt hetekben minden szombaton a felekezetek ünnepi műsorral érkeztek a Szent István téri nagyszínpadra. A negyedik szombaton két felekezet, az evangélikus és a baptista együtt szolgált a színpadi istentisztelet során.

 Először a baptista felekezet tagjai léptek színpadra, a férfikar műsorával, akik első énekükkel adták hírül: Megszületett Jézus! …Az ifjú Nagy Bálint, Dömötör Tibor: Karácsony című versét mondta el. Adventi-karácsonyi gondolatokkal Simon Norbert, a gyülekezet tagja köszöntötte a jelenlévőket. Többek között a jó hír üzenetével érkezett, amelyet karácsony közvetít nekünk. Párhuzamot vont beszédében az olimpiára készülő sportolók lemondással teli hónapjai és a bajnokságra nem áhítozó, hétköznapi ember élete és gondolatai között. Kiemelte, a sok-sok lemondás közepette, ami olykor mindannyiunk életének sajátja, gondoljunk arra, ha békesség és szeretet van a szívünkben, valamennyien ott lehetünk a győztesek között, hiszen Isten országába jutunk.  
Az evangélikus felekezet műsorát  az énekkar nyitotta, ismert szép énekekkel, a Csillagoknak teremtője; Egy zsenge rózsatőről; valamint a Kicsi gyermek címűekkel.

Meghitt perceket varázsolt a kisfiú  Ostorics Miklós, a kisgyermekével érkező fiatal Haba házaspár, a többgyermekes Pődör Dóra, valamint a törzstag Fáy Anna, akik áldások felolvasása mellett gondolataikat is megosztották a jelenlévőkkel. Arról szóltak, miért szeretnek a templomba, gyülekezetbe járni. Valamennyien kiemelték: közösségre, segítőkre leltek.
Majd ismét zene következett: dr. Györgyi Piroska és Visnyovszky Áron az Egyiptom hercege című musicalből énekelt duettet.
Majd az adventi koszorú negyedik gyertyájának meggyújtását karácsonyi igei üzenettel vezették fel a lelkész urak, miként Solymár Péter evangélikus lelkész fogalmazott: imádságos lelkülettel meggyújtották a gyertyát.

Solymár Péter utalt ara, az adventi koszorú hagyománya egy másfél évszázados múltra és evangélikus szokásra tekint vissza, amikor Johann Heinrich Wilchern, német lelkész, a Megváltó születésének év fordulójára készülve az árvaházi gyermekeknek kocsiszekérhez hasonlító koszorút készített. Azon 24 gyertyát helyezett el. A minden nap meggyújtott gyertya örömet és a várakozás izgalmát jelentette a gyermekeknek.  Az egyre erősödő fényre és Krisztus szeretetére ma is mindannyiunknak szüksége van. S arra is, gondoljunk azokra,  akik tőlünk távol vannak, s árvák nélkülünk. Szívünkben, lelkünkben világosság legyen, várjuk együtt a karácsonyt! –zárta gondolatait.

Mészáros Kornél baptista lelkész többek között arra utalt,  négy héttel  ezelőtt , ezen a helyen a négy felekezet gyertyát gyújtott, azóta egyre inkább világosság lett szívünkben is. Kívánta, készüljünk karácsonyra, váljon valósággá Jézus jelenléte. Az ünnepekre készülve nyugalmat, békét kívánt. 
– B. K