Karácsonyvárók a pult két oldalán

  •  
  •  
  •  

Nagyon szorgosan rázta dunyháját a Grimm-testvérek meséje nyomán Holle anyó advent harmadik vasárnapján a karácsonyi vásár meseszínpadán: szerdára megérkezett a havazás is Újpestre. Mi tagadás, a fehér hótakaró erősíti a karácsonyváró hangulatot és felpörgette a visszaszámlálás idejét is: hány napot kell még aludnunk karácsonyig? Mi sem lehettünk restek- a hóval dacolva piaci mustrára indultunk, ugyan még nem szatyorral,de tollal, papírral és fényképezőgéppel .

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Fenyőünnep

A fenyőfák örökzöld erdőt rajzoltak a Károlyi szobor elé. Vevőt nem, árusokat találtunk a piac forgatagától távol eső területen. Többen is ajánlották portékájukat, de amikor kiderült mi sem venni jöttünk,érezhető lett a csend. A fák többségénél darabárról indul a vásár, a legolcsóbb fenyő métere 1500- 2000 forint. – Korai még- a vásárlás, mondták többen és a hó is hátrány most. A vásárlók többsége vélhetően a hétvégén indul fát venni. –tudtuk meg a nyilatkozni nemigen akaró,  őstermelőktől. Középütt járva Kondricz István és felesége : Anna,  törte meg a csendet:  –Mi itt valamennyien őstermelők vagyunk és Kanizsa környékéről jöttünk. Az már biztos: 24-én is itt leszünk, szentestére érünk haza. Szeretnénk eladni a fákat.350 fenyőt hoztunk, mindenféle méretben és fajtában. Van normann, ezüst-fenyő és a hagyományos is. Gyökeres és vágott is. Azt tapasztaljuk ebben az évben a kis fákat keresik. Kevés a pénz .  –sommáz Kondricz István, aki 20 éve döntött úgy: fenyőket ültet, gondoz, kezel. –akkor még a tisztességes haszonnal számolhattunk, de a kemény munkának nincs már annyi hozadéka. Újpestre már hazajárunk, legalább ötven törzsvevőnk van, rájuk is számítunk. Reméljük jönnek. Tudják: friss az áru, az utolsó pillanatig várunk a vágással, a normannal kezdjük, a lucfenyőt  csak december 8-9 körül vágtuk ki.

Déligyümölcs, zöldség- avagy Erzsike I.

A nagy csarnok közepén a zöldséges gyümölcsös stand mediterrán világot idéz: görög és spanyol narancs garantáltan magnélküli, mézédes  mandarin kelleti magát. A szép portékára Kenézi Erzsike is ráerősít: nemcsak szép, jó minőségű is, az ára is a tavalyihoz közelít. A görög narancs 248 forint, a spanyol több.- a vevők nemcsak a jó minőséghez, hanem az alacsony árhoz is ragaszkodnak- mondja Erzsike,miközben Tőkési Péternét szolgálja ki. Sajnos a pénzszűke rányomja a hangulatot a vásárlásra.  – Ez a legjobb mandarin amit kapni lehet-mondja a 198 forintos árút szatyorba téve elismerően Tőkésiné – bár a férjem a törzsvásárló , ha én jövök, ragaszkodom Erzsike árujához. Jó tíz éve itt vásárolunk. Mint megtudjuk, a Rózsa utcában élő Tőkési család karácsonykor 13 családtagra terít, és a házi kedvenc a tizennegyedik (kutya)tányért juttatja eszükbe. -Már minden beszereztünk, lesz halászlé, káposzta, hideg sültek, a kétszobás lakásban a helytakarékos, „svédasztalos” terítéket kedvelik. Már csak sütni-főzni kell, de Erzsikéhez jövünk még zöldségért, gyümölcsért -szól a búcsúnál. Erzsike nem titkolja aggodalmát: a hétvégére mínusz 10 fokot jósolnak. Jönnek-e vásárlók? A csarnokban ráadásul hideg van, nehéz kikalkulálni: mennyi árút hozzon, hogy  el is keljen, ne vesszen kárba és a kimondottan extrát keresők is megtalálják őket. 

Káposztát tessék- vagy Erzsike II.

Az Erzsike savanyúság jó harminc éve fogalom a piacon- bár a főnök asszony éppen a csarnok másik végén árul, Darai Erika máris sorolja: a karácsonyi savanyú káposztájuknak nincs párja.-Gerst Lajos végszóra célirányosan érkezik,  belecsippent a káposztába és egy kilónyit kér…- mindig megkóstolom, persze ez csak egy játék, ez is fontos a jó eladó -vevő kapcsolathoz.- fűzi hozzá, látva, hogy Erika is méltányolja a jókedvet. -Ezernyi jobbnál –jobb  savanyúságos közül választom évek óta ezt a kínálatot. Most székelykáposzta lesz, oldalassal, felvezetendő a jövő heti  karácsonyi töltött káposztát. Erika hozzáfűzi: a tulajdonos asszony ragaszkodik ahhoz, hogy karácsonyra különleges legyen a savanyú káposzta: a hordó aljára birsalma kerüljön,  a káposzta közé meg elegendő mennyiségű babérlevél, só, csöves paprika. A standon a savanyúságos üvegek is vevőcsalogatóak. –Erika is reméli: nemhiába rakták el télire…

Tojás nélkül nincs süti, bejgli

A csarnok közepén a tojásból emelt közepes méretű hegy mögött Millei Sándornét találjuk,  aki még gyér forgalomnak minősíti a mostanit . 34 forint a tojás,nagyon szép. Tojást számol, pénzt kezel, odamondogat, viccelődik és közben nekünk is felvázolja kislánykori újpesti emlékeit, amikor apja Újpesten egyik kövezője- utcaburkolatot készítő szakembere volt–  a parasztok pedig még a keramitos parkoló helyén, avagy a mostani csarnok mögött megállva kocsiról árulták a portékát, a tojást is. Számára küldetés, hogy tősgyökeres újpestiként  az újpestieknek árul.