Karakas Hedvig ötödik lett

  •  
  •  
  •  

Az 57 kg-os Karakas Hedvig az ötödik helyen végzett hétfőn a londoni olimpia cselgáncstornáján. A 22 éves, vb-bronzérmes újpesti dzsúdós a vigaszági meccsét megnyerve jutott el a bronzcsatáig, míg ellenfele, a francia Automne Pavia az elődöntő elvesztésével.

Pavia brit és ausztrál riválisát megverte, osztrák ellenfelét pedig szabálytalan fogásért leléptették, akár csak Karakassal szemben a brazil Rafaela Silvát a 16 között. Az idei Eb-n harmadik Paviát eddig csak egyszer tudta legyőzni a magyar cselgáncsozó, négyszer pedig kikapott tőle.

A bronzmérkőzésből még egy perc sem telt el, amikor a vezetőbíró mindkét versenyzőt intette fogásbontásért. Bár folyamatosan Karakas ment előre, a francia pedig hátrált, mégis 2:23-nál a magyar cselgáncsozó kapott újabb figyelmeztetést, így a francia jukóhoz jutott. Mint később kiderült, ez döntőnek bizonyult, a hátralévő időben ugyanis Karakas hiába próbált fogást találni ellenfelén, ez nem sikerült. A francia jól húzta az időt, a bírók pedig nem láttak okot, hogy őt is újra megintsék.

“Fantasztikus számomra ez az ötödik hely, mert amikor megsérültem, még az sem volt biztos, hogy egyáltalán jöhetek az olimpiára” – jelentette ki Karakas Hedvig. “Amikor legutóbb találkoztunk, ez a francia lány fél perc után eldobott, úgyhogy a mostani teljesítményem ennél sokkal jobb volt, annak elenére, hogy már nagyon éreztem a lábamat.”

Illés Sándor, Karakas edzője szerint a francia Pavia megérdemelten nyert.

“Ez így sikerült, a két intés jogos volt, Hedvignek egy kicsit agresszívebbnek kellett volna lennie. Végig a francia akarata érvényesült, sajnos Hedviget a sérülése is hátráltatta.”

Karakas első olimpiáján így is pontszerzőként, az ötödik helyen végett. A magyar dzsúdósok eddigi londoni mérlege emellett egy ezüst- (Ungvári Miklós) és egy bronzérem (Csernoviczki Éva).

Kedden a 81 kg-os Csoknyai László lép tatamira.

(Forrás: MTI)