Karate Európa Bajnokság Újpesten

  •  
  •  
  •  

Május 9. és 12. között a káposztásmegyeri Jégpalotában rendezték meg a 2013-as Felnőtt Karate Európa Bajnokságot, amelyre 45 országból hétszáz versenyző érkezett. A rendezvény fővédnöke az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkársága, valamint a Fővárosi Önkormányzat, védnöke Újpest Önkormányzata volt. A magyar csapat szereplése felülmúlta a várakozásokat a telt házas bajnokságon, hiszen öt bronzérem született.

  

A Káposztásmegyeri Jégpalota adott otthont május 9-12. között a 48. Felnőtt Karate Európa Bajnokságnak, amely vasárnap a díjátadó ünnepséggel zárult. A magyar karate történetében egyedülálló volt a verseny, hiszen nemcsak először rendeztek itthon Európa Bajnokságot, de minden idők legjobb magyar szereplésével összességében öt magyar bronzérem is született.
 A négynapos program zárónapján így bronzérmet vehetett át a német csapat ellen bravúros győzelmet produkáló női együttes, a magyar karate történetének legeredményesebb versenyzője, a másfél év kihagyás után újra versenyző S. Kovács Ádám, másik nagy visszatérőnk, Tóth Beatrix, s fontos itt kiemelni Metzger Szandrát és Bartha Nikolát, akik nem csak csapatban, de egyénileg is elnyerték a bronzosan csillogó medált.
Az Európa Bajnokság fővédnöke az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkársága, valamint a Fővárosi Önkormányzat, védnöke Újpest Önkormányzata volt, amelynek képviseletében a rendezvényen részt vett Dr. Tahon Róbert jegyző.
Falusi Márton, a bajnokságot életre hívó Magyar Karate Szövetség Szervező Bizottságának elnöke elmondta: fantasztikus összefogást tapasztalt a karate társadalmon belül annak érdekében, hogy e rendezvény létrejöhessen. 
– Sokak támogatását élveztük, amelynek segítségével a bajnokság színvonalát sikerült megemelni. Miként fogalmazott, az EB minden szempontból komoly eredmény hozott. – Egyrészt sportpolitikai siker, hiszen Magyarországra, azon belül is ide, Káposztásmegyerre hozhattuk a bajnokságot, emellett a korábbi versenyekhez képest 15-20 százalékkal több versenyző indult a bajnokságon. De ide sorolom, hogy soha nem látott eredmények születtek magyar részről is. Úgyszintén siker, hogy a bajnokság helyszínéül választott Jégcsarnokban minden eddigi nézőcsúcs megdőlt. Végül ide sorolnám a rendezvény színvonalát, szervezettségét, amely szakmai berkekben nagy sikert aratott. Egybehangzó vélemények szerint a programot sikerült olyan szinten megrendezni, mint az utóbbi párizsi világbajnokságot – fogalmazott Falusi Márton.
 Mint a versenyt megelőző sajtótájékoztatón is elhangzott: szeptemberben dönt a NOB a Buenos Airesben megrendezésre kerülő közgyűlésén arról, hogy bekerül-e a 2020-as olimpia programjába a karate. A döntésben, mint az utolsó nagy világversenynek, a Káposztásmegyeren megrendezett bajnokságnak kiemelt szerepe lehet. A professzionális szervezés és a magas színvonalú verseny, remélhetően jó ajánlólevél lesz a döntéshez.
G.R.