Káreset – pályázati pénzből

  •  
  •  
  •  

Újpesten, a Váci út 121. szám alatt tartotta nagyszabású közös gyakorlatát április 28-án a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság és a Magyar Honvédség. A kivonuló egységektől érkező több, mint száz tűzoltó és katona mindegyike tisztában volt azzal, a több órás gyakorlat egy szituáció megoldásán alapul: rendkívül élethű környezetben és „áldozatokkal” dolgoztak, miközben azt is tudták, sajnos a valóságban is adódhat ilyen és ehhez hasonló esetet. A gyakorlat nem mindennapi voltát jelezte az is, hogy szinte minden jelentős televíziós- és lapszerkesztőség érdeklődő jelenlétével zajlott.

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság és a Magyar Honvédség  azért tartotta fontosnak a közös gyakorlat  megrendezését,  mert az elmúlt évben gyakorta fordult elő, hogy építkezési munkálatok során a  II. világháború idejéből származó, fel nem robbant bombákat találtak. A bombák hatástalanítása szorosan egymásra épülő feladatok összessége, hiszen a tűzoltóság állománya nem rendelkezhet minden részletre kiterjedő gyakorlati tapasztalattal e téren. A közös gyakorlat során,  amelyhez az Országos Mentőszolgálat is csatlakozott,  a Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatalnál elnyert pályázati keretből valósult meg.
A szükséges mozzanatok begyakoroltatása és a hatékonyság javítása volt a cél, környezetkímélő módon különleges hang, fény- és füst technológia alkalmazásával. A feladat során a tűzoltóság irányítási pontot alakított ki, ahol a kommunikációs csatornákon érkező információkat kezelte és kiadta a szükséges utasításokat, meghatározta a feladatokat. A résztvevőknek az volt a feladatuk, hogy egy többszintes lakóépületben keletkező tüzet és a lángok okozta további károkat számolják fel, személyeket mentsenek , ehhez keresőkutyákat alkalmazzanak, oltsák a tüzet, kutassák fel  a lehetséges túlélőket   a romos épületben , és ürítsék ki a veszélyeztetett épületeket és a   területeket. Mindezt oly módon oldják meg, hogy az érintett területen egy vélhetően fel nem robbant II. világháborús bomba is nem várt feladatot okoz. A gyakorlatot hasznosnak és eredményesnek ítélték a résztvevők, ismét bebizonyosodott, hogy a tűzoltók és a katonák szakértelme, a mentődolgozók áldozatkész munkája együtt eredményezheti a bajban lévő emberek megsegítését .
  A tűzoltók május 4-én ünneplik védőszentjük, Szent-Flórián napját. A IV. és XV. kerületi Tűzoltóparancsnokság épülete előtt álló hősök emlékművének megkoszorúzására  a közös gyakorlat is ráirányította a figyelmet. A koszorúzási ünnepségen Újpest Önkormányzatát dr. Budaházy Gábor aljegyző képviselte.