Karinthys diákok országos sikere

  •  
  •  
  •  

2011. április 14-én rendezték meg a „VOLVO ADVENTURE” az ENSZ és a svéd VOLVO autógyár közös nemzetközi környezetvédelmi versenyének magyarországi döntőjét. A középiskolás csapatok között a Karinthy Frigyes ÁMK diákjai képviselték egyedül az általános iskolai korosztályt. Két éves projekt munkáját kellett a zsűri előtt angol nyelven, látványos módon előadni. Power Point, makett, 3D-s bemutató színesítette a gyerekek ismertetőjét.

A projekt címe: „Loyal to Local”, fő témája a Káposztásmegyer melletti természetes élőhelyek védelme. A Homoktövis élőhelyen egyébként korábban a polgármester is tett látogatást, megszemlélve az ott zajló természetvédelmi akciót. Bemutatásra került az elmúlt évek környezetvédelmi tevékenysége, az újpesti lakóközösség mozgósítása, és természetesen az elért eredmények. Olvasóink bizonyára emlékeznek rá, hogy néhány héttel ezelőtt mi is beszámoltunk arról a rendhagyó interjúról, amelyet karinthys kisdiákok készítettek Wintermantel Zsolt polgármesterrel. Az interjú a VOLVO Adventure környezetvédelmi verseny része volt.

A zsűri elnöke, Schlosser Tamás a National Geographic főszerkesztője angol nyelven tett fel a bemutatóval kapcsoltban kérdéseket, melyekre a gyerekek angolul válaszoltak. A nyelvhasználat nem okozott problémát, folyékony társalgás alakult ki közöttük.

Hosszas várakozás után következett az értékelés és eredményhirdetés, ahol a projektet sokoldalúnak, kreatívnak, s nagyon szemléletesnek minősítette a zsűri. Ezzel a teljesítménnyel az első helyet nyerték el, s júniusban, Svédországban, Göteborgban képviselhetik Magyarországot, s ezzel együtt Újpestet, s a Karinthy Frigyes ÁMK-t a nemzetközi döntőn.

A csapat tagjai: Lőrincz Zsuzsa, Hegedűs Bernadett, Hruska Olivér 7. osztályos tanulók, felkészítők: Dr. Kriskáné Gánóczy Anita és Ocsenás Mária tanárok.