Karinthys Karbon Detektívek

  •  
  •  
  •  

2012. április 27-én rendezték Budapesten az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában a „Carbon Detectives / Szén-dioxid Nyomozók” nemzetközi projekt díjátadó záróeseményét. A programban résztvevő csapatok feladata az volt, hogy kiszámolják iskolájuk szén-dioxid kibocsátását és csökkentsék ezt.

A 2011/2012-es tanévre meghirdetett országos versenyben az újpesti Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ 5-6. évfolyamos diákjainak 16 fős csapata 2. helyezést ért el. A szakértő zsűri tagjai a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület munkatársaival kiemelték a diákok sokrétű tevékenységét, kifejező előadásmódját és az akciók precíz dokumentálását. A verseny felkészítő tanárai: Dr. Kriskáné Gánóczy Anita és Ocsenás Mária voltak.

A nemzetközi „Carbon Detectives Project” Európa 10 országában működik, a résztvevők: Egyesült Királyság, Ausztria, Csehország, Magyarország, Bulgária, Írország, Németország, Szlovákia, Románia, Litvánia. A regisztrált általános iskolák száma7774. A Szén-dioxid Nyomozók program könnyen felhasználható ötletekkel, tanári segédanyagokkal, kérdőívekkel támogatja az iskolák munkáját, melynek eredményeképp csökkenthető az iskolák szén-dioxid lábnyoma. Ahhoz is segítséget nyújt, hogy a tanulók figyelemmel követhessék az előrelépést és rögzítsék az elért eredményeket. Több ezer iskola törekvése adódik össze Európában, így közösen nagy változást képesek elérni a diákok.

Dr. Kriskáné Gánóczy Anita
környezetvédelmi előadó