Karinthys környezetvédők Szófiában

  •  
  •  
  •  

A Karinthy Frigyes ÁMK 5-6. évfolyamos tanulói közül egy kis csapat, 17 fő vett részt az Európai Unió Európai Bizottsága 2010 szeptemberétől 2011 májusáig meghirdetett “u4energy” című környezetvédelmi versenyében.

Az iskola energiatakarékossági kategóriában versenyzett, amelyben egy akciótervet kellett kidolgozni és megvalósítani az iskola energiafelhasználásnak csökkentésére, minél több tanuló bevonásával és programjuk széleskörű népszerűsítésével.

A versenyanyagot angolul nyújtották be Brüsszelbe. A felkészítő tanárok: Ocsenás Mária és Dr. Kriskáné Gánóczy Anita volt.

Magyarországról a Karinthy Frigyes ÁMK csapata jutott tovább a szófiai területi döntőre, amit 2011. október 15-én rendeztek meg. A csapatot 2 fő képviselte, Sövegjártó Virág 7. b osztályos tanuló és Ocsenás Mária tanár.

Magyarországról két kategóriában indultak versenyzők, rajtunk kívül Szegedről érkezett egy pedagógus, aki a pedagógiai módszerek témakörben lett nemzeti győztes.

A területi döntőn országunk mellett Szlovákia, Románia, Bulgária, Gö-rögország és Ciprus győztesei vettek részt. A szófiai döntőn kívül rendeztek még területi döntőt Vilniusban, Madridban és Nápolyban. 30 országból 231 pályázat érkezett, Európa minden tájáról.

Szófiában az eredményhirdetési ceremónia mellett a nap folyamán jutott idő a csapatoknak egymás megismerésére, változatos bemutatkozó játékokon keresztül kerültek egymással baráti kapcsolatba, valamint egy séta keretében megismerkedtek Szófia legfontosabb nevezetességeivel.
 
Minden kategóriában a bulgáriai csapatok lettek a győztesek, akik Brüsszelben vesznek részt a végső megmérettetésen. Helyezéseket nem adtak ki, minden nemzeti győztes emlékdíjat és oklevelet kapott. A verseny 2012-ben is folytatódik tovább, melyen továbbra is részt vesz a Karinthy Frigyes ÁMK.

Ocsenás Mária
pedagógus