Karnyónéék megkacagtatták a nézőket

  •  
  •  
  •  

Nevetéstől volt hangos az Ady Endre Művelődési Központ színházterme, február 11-én este, amikor a Forrás Színház társulata bemutatta Csokonai Vitéz Mihály Karnyóné című komédiáját. Az előadás után a színészek találkoztak a nézőkkel.

Az Újpest Színház bérleti előadása keretében mutatkozott be a Forrás Színház neves színészekből álló társulata, szombaton este. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című darabja ma is roppant szórakoztató mű.

Egy gitárszólóval indult az előadás, amire több néző rávágta: ez a Volt egyszer egy vadnyugat zenéje. Mások Offenbach melódiákat ismertek fel. Mintha. Mintha hallották volna már valahol. És tényleg, nem csak a zene szólt, de igazi, fergeteges, szokványosnak egyáltalán nem nevezhető kánkánt is láthatott a nagyérdemű. A színészek, nemtől függetlenül, szoknyát húztak és kivillantották lábukat, más testrészüket. El lehet képzelni, mekkora nevetést váltott ki egy-egy formásnak éppen nem mondható férfiboka. Hogy mennyire ráérzett a közönség a cselekmény abszurditására, arra bizonyíték az is, hogy amikor a Karnyóné „megöngyilkolta magát”, felkacagtak a nézők. A többiek fricskákkal teli halála is mosolyogtató volt.

Remek színészi teljesítményeket láthattunk, nem lenne ildomos bárkit is kiemelni, álljon itt mindannyiuk neve: Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas, Dörner György érdemes művész ( a darab rendezője), Papp Attila, Ács Tamás, Molnár Anikó, Pintér Gábor, Krizsik Alfonz, Szarvas Attila, Horváth László, Czár László, Szúka Brigitta.

Az előadás végén a Lipitlotty szerepét játszó Krizsik Alfonz beszélgetésre invitálta a nézőket, és a lehetőséggel sokan éltek. Merthogy közben feltámadtak a színészek.

A közönségtalálkozó a művelődési központ aulájában zajlott. A kérdések egy része a mostani előadás kapcsán fogalmazódott meg, ugyanakkor az Új Színház is igencsak érdekelte az embereket. Ne csodálkozzunk ezen, hiszen február elsején nevezték ki a teátrum élére Dörner Györgyöt. Az igazgató-színész elmondta: sok magyar darabot mutatnak be. Példának hozta fel Kodolyányi Jánost, akit ma már alig ismernek a fiatalok, akiket be kell csalogatni a színházba. Itt vetette közbe Bánsági Ildikó, hogy a Karnyóné a fiatalok lelkéhez is közel állhat. Az egyik néző azt mondta: ötven kilométert utazott, hogy lássa ezt a darabot, amúgy pedig roppant szűk a választék az ilyen vidám előadásokból. Újpest kivétel ez alól, úgyhogy a legközelebbi bemutatóra is eljön, ígérte a hölgy.

Ádám T.