Kásler Miklós szerint meg lehet tartani a közelgő megemlékezéseket és a karácsonyi vásárokat

  •  
  •  
  •  

Kásler Miklós szerint a közelgő járványcsúcs ellenére meg lehet tartani az október 23-i és november 1-jei megemlékezéseket, és a karácsonyi vásárokat is – ez derül ki az RTL Klub Híradójának birtokába jutott a dokumentumból.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságának dokumentuma említi a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) október eleji számításait, miszerint

egy hónap alatt 18-19 ezerről várhatóan 38-40 ezerre emelkedik majd az aktív fertőzöttek száma.

A minisztérium szerint azonban ez nem indokolja a tervezett rendezvények lemondását. Szerintük továbbra is elegendő a másfél méteres távolságtartás, a maszkviselés, a rendszeres kézmosás és fertőtlenítés, valamint az, hogy

csak az vegyen részt az eseményeken, aki egészségesnek érzi magát.

Frissítés: Az EMMI közleménye szerint “az RTL riportjában valótlanul állították, hogy az Emmi vezetője, Kásler Miklós miniszter szerint a koronavírus-fertőzöttek növekvő száma ellenére is meg lehet tartani a karácsonyi vásárokat. Ezzel szemben a valóság az, hogy az Emmi minisztere nem mondta, és az Emmi Egészségügyért Felelős Államtitkársága sem írta le egyetlen dokumentumban sem, hogy a karácsonyi vásárokat meg lehet tartani. Erről nem is az Emmi minisztere hivatott dönteni. Az operatív törzs minden lehetőség számbavételének szándékával a közelmúltban feladatul szabta a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) egy iránymutatás elkészítését a járványügyi szabályok betartására a karácsonyi vásárok tekintetében. Ezt az NNK el is végezte, megalkotott egy eljárásrendet. A karácsonyi vásárokkal kapcsolatosan azonban – számos körülmény, többek között az NNK ajánlásainak figyelembevételével – az operatív törzs fog döntést hozni.”

 

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) hétfőn jelentette be, hogy a járvány miatt nem tartják meg a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt. Emellett a Deák téren és a városházánál is elmaradnak a karácsonyi rendezvények.

Az RTL Klub tudósítása szerint a Bazilika előtt tartott vásár szervezői egyelőre azzal számolnak, hogy meg tudják tartani az eseményt.

, , , , , , ,