Kedvenc gyümölcsünk az őszibarack

  •  
  •  
  •  

Az őszibarack sok fajtája van a piacon. Különböző ízű és színű fajtákból válogathatunk. A kellemes illatú gyümölcs népszerű a gyermekeknél is.

Sokféleképpen fogyaszthatjuk. Legértékesebb, ha nyersen kerül az asztalra. A gyümölcssaláták állandó kísérője lehet. Tehetünk vegyesen fehér és sárga húsú barackot.

Készíthetünk turmixot ízlésünknek megfelelően ízesítve. Őszibarack péppel ízesíthetünk pudingot, vagy desszertek tetejére rakhatjuk.

Az őszibarackból főzhetünk levest, krémlevest, mártást tejjel, tejszínnel, tejföllel.
Megpárolhatjuk köretek ízesítéséhez: szegfűborsos rizs mellé, vajas főtt burgonya mellé, gyömbéres köles mellé. Ezeket sült, rántott, párolt, vagy főtt húsok mellé adhatjuk.

Barackos darafelfújt

Hozzávalók:
20 dkg durum búzadara
1 evőkanál búzacsíra
1 evőkanál mandula liszt
1 evőkanál vanília puding
0,5 dl szőlőmag olaj
1/2 csomag sütőpor
2 l tej
3 db tojás
15 dkg nádcukor
1 db citrom leve és reszelt héja
60 dkg magozott, felkockázott sárga húsú őszibarack

A darát feltesszük főzni a tejbe, hozzáöntjük a mandulalisztet, és a pudingport. Állandó keverés mellet puhára főzzük. A búzacsírában megforgatjuk a barackot, meglocsoljuk a citromlével. Egy nagyobb tepsit kikenünk olajjal, a többit a darához keverjük, a reszelt citromhéját, és a sütőport is. A tojás sárgáját kikeverjük a cukorral, és a kihűlt darához keverjük. A tojás fehérjét pici sóval kemény habbá verjük, és könnyedén beleforgatjuk a darához. Beleöntjük a tepsibe, és a tetején elosztjuk a barackot. Előmelegített sütőben kb 45 percig sütjük. Fahéjas porcukorral, vagy csokiöntettel tálalhatjuk.

Minden gyümölcsös süteménybe tehetjük, akár vegyesen is.
Pudingokat, desszerteket ízesíthetünk őszibarackkal.
Az őszibarackot befőzhetjük lekvárnak, befőttnek.
A felezett, kimagozott barackot lefagyaszthatjuk.

Jó étvágyat!

Lettner Annamária