Kedvező tapasztalatok

  •  
  •  
  •  

Néhány hónapja költözött be a korábbi, Görgey úti helyszínről a megújult újpesti szakrendelő épületének földszintjére a 24 órás felnőtt-háziorvosi ügyelet. A változásról és az elmúlt hetek-hónapok tapasztalatairól Molnár György, az ügyeletet üzemeltető International Ambulance Service ügyvezetője beszélt.

Több évtizednyi kényszerszünet után, az SZTK önkormányzati kézbe kerülése óta zajló folyamatos megújulás eredményeként március elején kerül vissza az épületbe az ügyeletként ismert ellátás.

– Örülünk neki, hogy az ügyelet visszaköltözhetett a rendelőintézet épületébe, mert ez amellett, hogy központosítja a munkánkat, a szakrendelőnek is komoly segítség, hiszen gyakorlatilag egyfajta sürgősségi osztályként is funkcionálunk. Tehát ha olyan beteg érkezik, akinek azonnali ellátásra van szüksége, illetőleg még nem tudja pontosan, mi a problémája, az ügyeletnek köszönhetően rögtön a megfelelő kezekbe kerül, szükség esetén pedig továbbirányítjuk a szükséges szakrendelésre.

Egy kardiológiai kórkép vagy például egy neurológiai státus ismeretében pedig gyorsabban és hatásosabban történhet a teljes diagnózis megállapítása – mondja Molnár György, az ügyeletet üzemeltető International Ambulance Service ügyvezetője.

– A betegek és munkatársaink is üdvözlik a változást, hiszen az új hely könnyen megközelíthető, kulturáltabb, szakmailag a korábbinál messze alkalmasabb helyiség. Ez a változás mindenképpen előrelépés az ügyelet életében – hangsúlyozza az ügyvezető.

Az Újpesti Önkormányzat és a szakrendelő közösen kidolgozott koncepciója szerint a 24 órás ügyelet nappal is és éjjel is várja a betegeket. A rendelőintézetbe érkezők mellett a sürgősségi ügyelet telefonhívásra háznál is ellátja a betegeket, s ezzel nagyon sok terhet le tudnak venni a háziorvosok válláról. A szolgálatnál nappal egy, éjjel két orvos látja el feladatát, míg szombaton és vasárnap két orvos dolgozik.

G.R.