•  
  •  
  •  

Az elmúlt néhány hét szerencsére nem bővelkedett rettenetes bűncselekményekben.
Június 5-én a kora délutáni órákban az Óceánárok és az Ugró Gyula utcák közötti szervízútnál található hídnál történt, hogy a körzeti megbízott öt fiatalembert látott üldögélni. Találkozásuk nem volt véletlen: a megbízott telefonon kapta az értesítést, hogy a híd alját firkálják.

Az ücsörgő fiatalok ezt tagadták, a kezüket is megmutatták, hogy az bizony nem festékes, sőt, még a ruhájukon sem árulkodott semmiféle folt.

A rendőr mégsem akart dolgavégezetlenül távozni, visszahívta a bejelentőt, aki megfelelőképpen pontos személyleírást adott a graffitisekről. Ez alapján  mindjárt más volt a helyzet: két srác azonnal töredelmes vallomást tett. Mint elmondták, még három hete hívták fel a figyelmüket arra, hogy befejezetlen graffiti várja a dolgos kezeket – ők csupán befejezték a „művet”.

Anyagi kár nem keletkezett.

 

Surranó

 

Egy Pintér utcai lakásban lakó hölgy június 6-án hajnalban arra lett figyelmes, hogy valaki kutat a sötétben. Rögtön szólította szintén ott lakó nővérét, mert biztos volt benne, hogy ilyenkor már senki nem áll neki sem takarítani, sem főzni.

A két idős asszony ugyan beteg és bizonytalan mozgású, de nekiindultak felderíteni a zaj forrását. Ekkor hallották meg a futó lépteket – a besurranó tolvaj sebtében távozott.

A kamra ablakának szúnyoghálóját szakította szét az éjszakai látogató, azon át hatolt be a kamrába, ahol valamit nagyon kereshetett, mert rettenetesen szétdúlt mindent. Még a pirospaprikát is kiszórta a földre – így a kiérkező rendőrök kiválóan tudták követni a pirosló lábnyomait egészen az előszobáig, ahol is hiányzott egy táska, benne 50 ezer forint, készpénz és iratok…

 

A magyarok nyilaitól…

 

Június 8-án késő délután egy Munkásotthon utcai lakos leparkolt az autójával, majd amikor késő este távozni készült, azt vette észre, hogy a Daewoo Nexia gépkocsijának jobb első ablaka be van törve. Rögtön gyanút fogott és nem alaptalanul. Az autóból már hiányzott egy 25 ezer forint értékű magnó, egy laptop, közel százezer forintos értékben, ráadásul egy dísztárgy, egy íj, amelynek értéke úgyszintén közel százezer forint.
 

A munka nemesít

 

Június 4-én arra lett figyelmes egy szintén Munkásotthon utcai autótulajdonos, hogy a Seat gépkocsiját bizony feltörték és kirámolták.

Ezúttal nem magnóra vagy készpénzre utazott a tolvaj: elvitt  két  körfűrészt, egy sarokpolírozót és egy dekopír fűrészt.

Az okozott kár természetesen tetemes.

A jelek szerint az autófeltörő a műbútorasztalos szakmát fogja kitanulni.


Kérdésemre elmondta, hogy a gk.-ból a lopási kár összértéke kb. 65.000 Ft, az okozott rongálási kár értéke kb. 20.000 Ft.

 

Amikor a középszer sem jó

 

Június 4-én késő este a járőröző rendőr arra lett figyelmes a Baross utcán, hogy az előtte haladó Opel Astra az úton cikázik, áttér a menetiránnyal ellentétes forgalmi sávba is. Természetesen utánaeredt a közlekedési szabályokat némiképp hanyagul kezelő sofőrnek, megállította és igazoltatta. A vezető iratai ugyan tökéletesen rendben voltak, ám állapota annál kevésbé: konkrétan dülöngélt, és ömlött belőle az alkoholszag. Bevallotta, hogy két üveg sör és egy vodka után van, továbbá egész nap nem evett, ám a szondát nem volt hajlandó megfújni.

Nos, ha ott nem fújta meg, másutt kiderült a turpisság: a kapitányságon vért vettek tőle és megállapították, hogy közepes alkoholos befolyásoltság alatt áll.

Egy jogosítvánnyal kevesebb…