Kelendőek az újpesti panelek

  •  
  •  
  •  

Egy felmérés szerint meghatározó forgalmat bonyolított Újpest panelpiaca a III. negyedévben, azonban az árak mintegy negyedével maradnak el a négy évvel korábbitól. A legkönnyebben a városközpontban lévő, metróközeli lakásokat lehet eladni.

 Az újpesti ingatlaneladások a többi környező kerületekhez hasonlóan visszafogottak – mondta az Újpesti Naplónak Bata László, az újpesti Ingatlanvár Bt. ügyvezetője.

A mérsékeltebb forgalom egyik oka, hogy a lakást keresők a meglévő ingatlanjaik eladásából szeretnének a jelenlegi igényeiknek megfelelőúj otthont találni, azonban házaikat, lakásaikat nem tudják az általuk elfogadható áron értékesíteni. A másik árcsökkentő tényező az eladni szánt otthonokat terhelő devizakölcsön – magyarázta.

A jelenlegi árak a 2008-hoz képest 20-25%-kal alacsonyabbak. Újpest átlagár tekintetében drágábbnak számít a XV. kerületnél, de kedvezőbb árúnak a XIII. és III. kerületeknél. Téglalakások átlagosan 170 ezer, míg panellakások átlagosan 150 ezer forintos négyzetméteráron kaphatók, azonban a tényleges összeget az adott környék tisztasága és infrastruktúrája is befolyásolja.

– Mindenképpen a frekventált helyen lévő, Újpest központot és a metrót könnyen megközelíthető, rendezett környezetben elhelyezkedő ingatlanokat könnyebb eladni, de keresett még az Izzó lakótelep, Káposztásmegyer I., a Szent László tér és Újpest kertvárosi része – tette hozzá Bata László.

Általában a téglaépítésű ingatlanokat könnyebb értékesíteni, viszont a panelok mellett szólhat a lakások jó beosztása és az egyre tisztább, rendezettebb lakótelepek. Panellakásokból a másfél és a kétszobások a legkeresettebbek, de általánosságban elmondható, hogy egy lakás fél éven, míg egy ház általában egy éven belül talál újgazdára Újpesten.

M. Orbán András