Keleti Ágnes 100 évéről szóló könyv jelent meg

  •  
  •  
  •  

A Testnevelési Egyetem Aulájában mutatták be a Magyar Torna Szövetség kiadásában megjelent a Keleti 100 „Mert szeretek élni…” c. könyvet, mely a 100. születésnapjához közeledő ötszörös olimpiai bajnok tornász, Keleti Ágnes élettörténetét dolgozza fel. A műfaját tekintve tényirodalmi alkotás a Líra és a Libri bolthálózatában kapható, 380 oldal 300 fotó kíséretében mesél az eltelt évszázadról, Keleti Ágnes szempontjából megmutatva a történelmi hátteret és eseményeket is.  

A házigazda,  Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora elmondta, hogy örömmel álltak a támogatók közé, elvégre Ági néni mind a mai napig a TF egyetlen olimpiai bajnoka, aki a főiskola egyesületének színeiben nyerte aranyát 1952-ben.

„Nem minimalista céllal ültünk neki ennek a munkának Dávid Sándorral együtt. Alapvetően egy szavakból formált emlékoszlopot szerettünk volna emelni Keleti Ágnes részére, meghajolva a tehetsége, az eredményessége előtt” – mondta Dobor Dezső a könyv társszerzője. “Az emlékoszlop az utolsó eleméig készen áll és maradandó lesz. Úgy fogjuk fel, hogy a könyvünk palackposta a jövőnknek: így éltek itt az emberek, így élt köztük egy fenomén, egy művész, aki mutatta az utat az akkori tornának és még mindig mutatja nekünk is, a derűét, az egészségét, a bölcsességét” – tette hozzá.

Óriási szerencse volt, hogy a kötetben szereplő 36 interjút még a vírus felbukkanása előtt sikerült elkészíteni. Régi sporttársak, olimpiai csapattagok, családtagok, tanítványok, barátok emlékeztek vissza Keleti tetteire és személyiségére, Ausztráliától Izraelen át az USA-ig. Köteles Erzsébet, Tass Olga, Kárpáti György viszont életük utolsó interjúját adták a könyv számára, a megjelenést sajnos már nem érhették meg.

 

Keleti Ágnes a könyvvel (Fotó: Róth Tamás)

 

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára köszöntőjében megemlítette, hogy mindig nagy öröm a sportban élőknek új sportkönyvet kézben tartani, mert minden sportoló élete tanulságos olvasmány, majd úgy folytatta: „Ági néni élettörténete nemcsak a hosszúsága miatt különleges, hanem azért is, mert a tornász mellett egy édesanya és egy sportszakember életét is megismerjük”. „Az az egészséges, pozitív életszemlélet, amely Ági nénit jellemzi, mindannyiunk számára példa lehet” – hangsúlyozta.

Schmitt Pál olimpiai bajnok vívó, a Nemzet Sportolója a könyv előszavának szerzője emlékeztetett arra, hogy 2004-ben, amikor bevezették a Nemzet Sportolója címet, Keleti Ágnes volt az első, akinek a neve azonnal felvetődött. Hozzátette, hogy az idén decemberben 125 éves magyar olimpiai mozgalom sikereihez Keleti Ágnes is nagymértékben hozzájárult.

A kötet megjelenését Újpest is támogatta. Bedő Kata kultúráért, oktatásért, társadalmi kapcsolatokért és kommunikációért felelős alpolgármester az Újpest Médiának elmondta: az önkormányzat 2020-ban igyekezett a kulturális ágazat keretén belül a legkülönfélébb műfajú könyvek kiadását elősegíteni, vagy a már megjelent a művek példányainak megvásárlásával támogatni a szerzőket. „Nagyon nagy örömünkre szolgál, hogy Újpest díszpolgára, Keleti Ágnes életútja, elért sport- és szakmai sikereinek tiszteletére támogathattuk a könyv kiadását” – tette hozzá.

A könyv angol nyelvű változata is elkészül decemberre, és e-book formában is hozzá lehet férni az alkotáshoz. Mint a könyvbemutató sajtótájékoztatóján elhangzott a világ legidősebb olimpiai bajnoka jól érzi magát, azt üzente, „hogy örömmel fogadja a róla szóló könyvet és alig várja, hogy nekikezdjen az olvasásának.”