Kéményseprők fogtak betörőt

  •  
  •  
  •  

Nem mindennapi bátorságról tett tanúbizonyságot a napokban az a három kéményseprő, akik munkájuk közben betörést észleltek, majd rendőrkézre juttatták az elkövetőt.

A három kéménytisztító azon a bizonyos júniusi napon délelőtt Újpest egyik kertvárosi részében kezdte (volna) meg a munkát, amikor arra lettek figyelmesek, hogy valaki betöri a szomszédos ház ablakát, és megpróbál bejutni az épületbe. Gyorsan felismerték, hogy éppen egy betörőt zavarhattak meg „munkája” közben, ezért a rendőrséget értesítve a menekülő ismeretlen nyomába eredtek. Közben folyamatos telefonkapcsolatban maradtak az egyenruhásokkal, majd utolérve feltartóztatták a tettest, akit bilincsben vittek el a gyorsan kiérkező rendőrök.

Az újpesti rendőrség vezetése a történtek ismeretében úgy döntött, névre szóló oklevéllel hálálja meg a három kéményseprő hősies helytállását.

Dr. Terdik Tamás alezredes, Újpest rendőrkapitánya július 2-án az oklevelek átadásakor azt mondta, ezzel a gesztussal szeretne köszönetet nyilvánítani a civilek felé, és ösztönözni őket az együttműködésre. A rendőrkapitány felidézte: a tanúkutatás nehéz, az érintettek gyakran elzárkóznak az együttműködéstől, a kéményseprők viszont vállalták a kihallgatást, s emiatt feladatukat aznap nem is tudták befejezni.

Bátorságuknak köszönhetően a betörő azóta már előzetes letartóztatásban van, és a sértett értékei (közel háromnegyedmillió forintnyi ingóság volt veszélyben) is megmaradtak.

Közben kiderült, hogy a rendőrség előtt már ismert, veszélyes bűnöző kézre kerítésében segédkeztek, ezért az érintettek külön kérésére nevüket nem írhatjuk le, és arcukat sem mutathatjuk meg.

Újpest rendőrkapitánya – példának állítva a névtelenségben maradó három hőst – névre szóló oklevéllel köszöntötte őket.


Szerencsére Újpesten nem ez az első példa az összefogás és a jó közösség erejére. Nemrégiben járókelők akadályoztak meg például egy rablást, és hívták a rendőröket, akik a tetthely közelében megfogták a rablókat. Korábban pedig egy fiatalember sietett egy idős hölgy segítségére, aki a buszmegállóban lett rosszul.

MOA