Képzeletbeli földrengés

  •  
  •  
  •  

Újpest adott otthont a Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentő Szervezet nemzeti minősítő gyakorlatának, amely április 5-én zajlott, a volt Hunyadi laktanyában. A csapat bizonyította, hogy megbirkózik egy földrengés utáni helyzettel, így a minősítést kiérdemelték.

A gyakorlati teendők megkezdése előtt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának vezetői számoltak be a szervezet munkájáról, majd kezdetét vette a gyakorlat. A feltételezések szerint Budapestet 6,9-es erősségű földrengés rázta meg, amely igen súlyos károkat okozott Újpesten, azon belül is a Külső Váci út környékét érintette leginkább. A magasabb épületek erősen megrongálódtak, a közműhálózat megsérült, a közlekedés megbénult.

A feltételezésnek megfelelően a „munkát” az újpesti tűzoltók kezdték meg, akiket egy olyan négyszintes téglaépülethez riasztottak, amely a földrengés során leomlott, szerkezete romossá vált, és az első emeleten tűz keletkezett. Az oltást követően átadták a területet a többi mentőosztagnak, amelynek részlegei önállóan és összehangoltan végezték az egyes mentési, kutatási, kutyás keresési tevékenységeket. Aztán jött még egy utórengés.

Szerencsére, ez csak fikció, és reméljük, soha nem kerülünk ilyen helyzetbe. Mindenesetre a gyakorlatot a mentőszervezet sikerrel zárta, és megkapta a minősítést.

Á.T.