Kerékpárosok figyelmébe

  •  
  •  
  •  

Jó tanácsokkal szolgál kerékpárosoknak a BRFK. A tanácsok segítségével a kétkerekű járművek lopását előzhetik meg. A Házhoz megyünk programmal párhuzamosan futó bike safe hasonló célt szolgál, ugyanis ebben a programban a bicikliket lehet regisztrálni.

A kerékpárokat célszerű úgy lezárni, hogy a váz mellett más részt (hátsó kerék) is rögzítsünk. Ellenkező esetben, ha a tárgy, amihez rögzítettük, eltávolítható, akkor a tolvaj a kétkerekűt minden további nélkül eltolhatja, azzal elkerekezhet. Az új kerékpárok egy részének „gyorsoldós” (pár kézmozdulattal eltávolítható) kereke van. Az ilyen járműnél a kereket is feltétlenül zárjuk le!

Lakatolásra nem praktikusak az ún. sodronyzárak (kötélszerű acél), ugyanis ezek könnyen átvághatók, és a jármű elvihető. Forgalmasabb helyen viszont kisebb az esély arra, hogy a tolvaj elvigye a kerékpárt. Ennek ellenére, ha lehet, vigyük be egy épületbe, zárt udvarra a kerékpárt! Természetesen a lezárásról ekkor se feledkezzünk meg! A lopást ugyan nem akadályozza meg, viszont a tulajdonoshoz való visszajuttatást nagyban megkönnyíti, ha fényképeket készítünk a járműről, feljegyezzük az ismertetőjegyeit, gyártási számát!

Utóbbira kínál lehetőséget a rendőrség bike safe programja, amely Újpesten a Házhoz megyünk keretében, leghamarább október második szombatján, azaz a házhoz menő tanácsadás utolsó októberi napján érhető el. A bejegyeztetés ingyenes és önkéntes, sőt arra is lehetőség van, hogy valaki a rollerét regisztráltassa. Az adattárban rögzített járműveket ugyanis egy esetleges lopás után könnyebb azonosítani és ezzel együtt visszajuttatni a tulajdonosnak, a lopás ténye könnyebben bizonyítható.

Összeállította: MOA