Kerékpársáv avató a Fóti úton

  •  
  •  
  •  

Az új Fóti úti kerékpársáv legnagyobb jelentősége, hogy összeköttetést teremt a belváros és a Megyeri híd között, valamint kapcsolatot létesít a Váci úton futó nemzetközi kerékpárúttal is. Wintermantel Zsolt az átadón soha nem látott mértékű újpesti útfelújításról beszélt és azt ígérte: nem állunk le a fejlesztésekkel. Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója kijelentette, hogy még idén elkezdik tervezni az új Görgey utcát, kerékpársávval együtt.

Olcsóbb és hatékonyabb megoldás az úttesten vezető két sárga kerékpársáv, mint a járdán haladó kerékpárút. Ennek kitűnő bizonyítéka a megújult Fóti út, amelynek új kerékpársávját a Magyar Kerékpárosklub, az Újpesti Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ közösen adta át a közlekedőknek.

– Kétszázhuszonöt millió forintba került a Fóti út felújítása és ebből mindössze négy millió forintot kellett a kerékpársáv felfestésére fordítani. A járdán vezetető kerékpárút 50 millió forintba került volna és az ráadásul hetven százalékkal balesetveszélyesebb is a kerékpársávnál- jelentette ki Vitézy Dávid.  A BKK vezérigazgatója kiemelte, hogy a kerékpársáv a szeptemberben bejelentett 37 útszakaszt érintő fővárosi útfelújítási program keretében készült el, amelyet Wintermantel Zsolt, a Fővárosi Önkormányzat közlekedési tanácsnoka javaslatára fogadott el a közgyűlés.

– Idén Újpesten jelentős útfelújítási munkálatok folynak, ugyanis az új városvezetés szakított a korábbi gyakorlattal és a BKK koordinálásával valóban szakmai alapon és rendszerszemléletben végzi feladatát. Külön öröm számunkra, hogy a Fóti úton a Magyar Kerékpáros Klub javaslatait is megfogadva, valóban az összes közlekedő érdekét figyelembe vevő megoldás született. Újpest Önkormányzata tovább kívánja erősíteni a már meglévő és jól működő együttműködését a kerékpáros klubbal. A fejlesztésekkel pedig nem állunk le! – jelentette be Wintermantel Zsolt.

A Magyar Kerékpárosklub üdvözölte, hogy az útfelújítások során minden közlekedő, így a kerékpárosok szempontjait is figyelembe veszik.

– A Fóti úton magas színvonalú, kerékpárosbarát fejlesztés valósulhatott meg, melynek pozitív eleme, hogy a közlekedőket nem elválasztja egymástól, hanem kölcsönös együttműködésre készteti őket. Ennek jegyében a Fóti útra kerékpársávot, egy szakaszára pedig a kerékpárral és autóval közlekedők leghatékonyabb együtt közlekedését lehetővé tevő – kerékpáros nyomot alakítottak ki – mondta László János.

A Görgey utca lesz a következő nagy falat

Az őszi útfelújítási dömping nem egyszeri alkalom, valóban nem állnak le a fejlesztések Újpesten. Ez Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatójának szavaiból derült ki.

 – Ebben a hónapban dönt a Fővárosi Közgyűlés a Görgey utca felújításáról. Ez az egyik legrosszabb utca a kerületben és szintén a közlekedési tanácsnok javaslatára került be a tervezetbe. Nehezíti a tervezést a villamos-pálya, ami a hatósági engedélyek beszerzésével együtt jövő nyárig eltarthat, de egy-két éven belül biztosan hozzákezdünk a Görgey utca felújításához is. Annyit már most tudni lehet, hogy a villamosmegállókban megemeljük az útpályát,hogy a villamosról való le- és felszállás biztonságosabb legyen  – jelentette ki Vitézy Dávid.

TT