”Keressetek, olvassatok, nézzetek és hallgassatok magyar műveket!”

  •  
  •  
  •  

A Magyar Kultúra Napjának méltó köszöntése immár hagyomány a Károlyiban, ahol délelőtt rádiós műsorral, délután ünnepi megemlékezéssel és színvonalas kiállítással várják az ünnepelni vágyókat. Az idén sem történt ez másképpen. Január 20-án délután zsúfolásig megtelt a gimnázium aulája vendégekkel, diákokkal, tanárokkal, ünneplőkkel.

Elsőként a 4.b osztály adta elő vetítéssel komponált ünnepi műsorát, Antalné Géczi Beáta és Szigeti Zsuzsanna tanítók vezetésével. A műsorban elhangzottak Kodály Zoltán gondolatai, Nagy László és Kosztolányi Dezső versei is. Az előadást a narrátor a következő gondolatokkal fejezte be:”keressetek, olvassatok, nézzetek és hallgassatok magyar műveket!”

Évről-évre kiállítással is felhívják a figyelmet kultúránk szépségére, a mai magyar képzőművészet sokszínűségére.
Idén a Greguss képzőművészeti kör tagjai (Balkay László, Gabryel, Horváth Zoltán, Kurdi Anita, Láng Zsanna, Román Márta, Taba Ágnes és Tegze Judit) mutatták be legújabb alkotásaikat, melyeket erre az alkalomra készítettek.

A „Hazám, hazám, te mindenem!” címmel Magyarország szép tájait bemutató képzőművészeti tárlatot Kurdi Anita, a Greguss Kör elnöke nyitotta meg. A téma adott volt, de a technikák már változatosak: olajfestés, akvarellfestés, linómetszet, papírmetszet, pasztellkréta, ceruza és tollrajzok díszítik a Károlyi Galériát.

Az ünnepség végeztével Balkay László kiállító vendégünk – aki egyben előadóművészként is járja az országot – József Attila megzenésített verseiből adott elő gitárkísérettel, a gyerekek nagy örömére.