Kerületi hatáskörben tartanák a parkoltatást

  •  
  •  
  •  

Kerületi szinten hatékonyabban, jobban tudják megszervezni a feladatot – véli a nemrég alakult önkormányzati érdekszövetség elnöke.

Kerületi hatáskörben tartaná a budapesti parkoltatás feladatát a Budapesti Önkormányzati Szövetség (BÖSZ). A fővárosi kerületeket tömörítő, nemrég alakult önkormányzati érdekszövetség elnöke, Nagy Gábor Tamás hétfőn a HírTv Rájátszás című műsorában az új önkormányzati törvénnyel kapcsolatos elképzeléseiket ismertette.

Nagy Gábor Tamás, aki az I. kerület polgármestere is egyben, azzal indokolta a parkoltatás kerületi szinten tartását, hogy ott hatékonyabban, jobban tudják megszervezni a feladatot, mint fővárosi szinten.

A BÖSZ elnöke szerint végig kellene gondolni azt is, hogy párhuzamosan – fővárosi és kerületi – szinten működjön-e a jövőben is a közterület-felügyeleti rendszer. Véleménye szerint “nyugodt lélekkel rá lehet bízni a kerületekre” a közterületek rendjének a fenntartását.

Nagy Gábor Tamás – utalva arra, hogy Tarlós István főpolgármester korábban gittegyletnek nevezte a szervezetet – úgy fogalmazott: már kiderült, hogy nem csak gittet tudnak rágni. Elmondta, a BÖSZ elnökségét már Pintér Sándor belügyminiszter is fogadta, míg pénteken Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel találkoztak.

Elmondta, az a céljuk, hogy a Budapestet érintő reformdöntések előtt elmondhassák a véleményüket. Arra a kérdésre, egyetértenek-e a fővárosi vezetés – a sajtó által ismertetett – álláspontjával, azt mondta: ha egyetértenének a javaslatokkal, akkor nem akarnának saját álláspontot megfogalmazni.

Saját szemléletüket ismertetve azt hangoztatta: a fővárost kerületek alkotják, az nem csak egyetlen város, hanem nagyon sok önálló kerület, település egysége. Arra is rámutatott, hogy a kerületek, mint közigazgatási egységek, a megyei jogú városokkal mérhetők össze.

Nagy Gábor Tamás, aki egyben fideszes parlamenti képviselő, arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvényjavaslatot a kormány előterjesztése alapján az Országgyűlés fogadja majd el, “nem a Fővárosi Közgyűlés”.

Elmondta, a héten – a kormányülésen és a Fidesz frakciótanácskozáson – nagyon sok “elvi kérdés” már eldőlhet.

A BÖSZ elnöke ugyanakkor úgy vélte: ma már nem kérdés, hogy a kerületek a jövőben – valószínűleg ugyanazokkal a közigazgatási határokkal – megmaradnak.