Kerületi megemlékezések a II. világháború áldozataira

  •  
  •  
  •  

Csendes megemlékezést tartottak a Megyeri temetőben az önkormányzat képviselői, s koszorút helyeztek el a II. világháború valamennyi újpesti áldozatának emlékére felállított szobornál.

Újpesten is harcok zajlottak még 1944. karácsonyán, 1945 legelején is, ám már nem sokáig kellett várni arra, hogy befejeződjenek az összecsapások a városban, ami néhány napon belül be is következett. Az újpesti nemzeti vagyont óriási károk érték. A város számos bombatámadást szenvedett el, a legsúlyosabb az újpesti vasúti hidat érte. A lövöldözéseknek, a bombázásoknak sokan estek áldozatul, civilek és katonák egyaránt. Újpesten 1945. január 10-én véget ért a háború.

Erre emlékeztek csendesen a Megyeri temetőben az önkormányzat képviselői, s koszorút helyeztek el a II. világháború valamennyi újpesti áldozatának emlékére felállított szobornál. A január 10-én kora délután elhelyezett virág jelzi, az utókor nem feledkezett meg az áldozatokról, s arról sem, hogy a második világégés áldozatainak számát ma sem lehet pontosan meghatározni. Hatvanhat év után sem feledünk. 
(Á.T.)A Pozsonyi utca és a Berda József utca sarkán álló partizán emlékműnél az újpesti szocialisták és az MSZOSZ képviselői emlékeztek meg a II. világháború újpesti befejezéséről .

A Himnusz hangjai után Mészáros Ferenc, az Újpestért Városvédő Egyesület elnökségi tagja visszatekintésében utalt arra, hogy az ellenállás a városban komoly méreteket öltött. A partizánok akadályozták meg például a víztorony felrobbantását. Sok emberáldozatot kívánó harcoknak lett vége azzal, hogy  1945. január 10-én Újpesten befejeződött a második világháború.
A beszéd után a megjelentek koszorúkat, illetve szegfűket helyeztek el a szobor talapzatán
A megemlékezés a Szózattal zárult.

(Á.T.)