Készítsünk rakott zöldségeket!

  •  
  •  
  •  

A friss nyári zöldségekből sokféle rakott ételt készíthetünk. Jól variálhatók – az otthoni készlethez igazítva, a fűszerezéssel, vagy a hozzávalók összetételével mindig változatos rakott ételeket tehetünk a családi étkezőasztalra.

Készíthetjük a rakott ételt úgy, hogy a felaprított vagy felkarikázott zöldségeket rétegezzük a megszokott töltelékkel. Pl.: rakott karfiol,- brokkoli,- burgonya,- padlizsán,- csillagtök,- cékla,- zeller,- karalábé,- cukkini,- sárgarépa,- tök,- zöldbab.

Változatossá tehetjük, ha vegyítjük a zöldségeket:

  • karfiol, sárgarépa, brokkoli
  • cékla, zeller, burgonya
  • cukkini, sárgarépa, édes burgonya,
  • tök, padlizsán, gomba
  • csillagtök, karalábé, sárgarépa
  • burgonya, gomba, cukkini
  • zöldbab, sárgarépa, padlizsán
A tölteléket is változatossá tehetjük:
A rizs helyett tehetünk bele zabpelyhet, főtt kölest, hajdinát, vegyes pelyheket (búza, árpa, rozs, zab). Tegyük egészségessé a rostokkal! A töltelékbe tegyünk 1 -1 kávéskanál búzakorpát, zabkorpát, lenmagpelyhet, búzacsírát.

Ízesíthetjük a tölteléket napraforgómag, szezámmag, tökmag, chiamag, lenmag, földimogyoró felhasználásával. A különböző zöldfűszerekkel is mindig más ízek dominálhatnak. Felhasználhatjuk a következő fűszernövényeket: kakukkfű, oregáno, koriander, majoránna, zöldpetrezselyem, zellerzöld, rozmaring, borsikafű, metélő hagyma.

Tehetünk a töltelékbe pirított vöröshagymát, zöldhagymát, fokhagymát, aprított gombát, zöldpaprikát, paradicsomot, hegyes, erős paprikát, reszelt sárgarépát, zellert, karalábét. Attól függ, milyen rakott ételt készítünk.
A fűszereket ízlésünknek megfelelően alkalmazhatjuk, az alapanyagokhoz igazítva.

A rakott ételeket általában tepsiben, jénai-, vagy kerámiatálban készítjük. Fontos, hogy tetszetős legyen a teteje! Azonban ez is lehet változatos.

Tejfölt, kefirt, joghurtot kikeverünk sóval, borssal, színezhetjük fűszer paprikával, kurkumával, paradicsompürével, sáfránnyal. Tehetünk bele kevés zabpehelylisztet, tojást, zöldfűszert.

Ízlés szerint tehetünk a tetejére paradicsomkarikát, lilahagyma-karikát, zöldpaprika, vagy kápiapaprika-karikát, ami szép pirosra és ropogósra sül.

Jó étvágyat!

Lettner Annamária, dietetikus