A friss nyári zöldségekből sokféle rakott ételt készíthetünk. Jól variálhatók – az otthoni készlethez igazítva, a fűszerezéssel, vagy a hozzávalók összetételével mindig változatos rakott ételeket tehetünk a családi étkezőasztalra.
Változatossá tehetjük, ha vegyítjük a zöldségeket:
- karfiol, sárgarépa, brokkoli
- cékla, zeller, burgonya
- cukkini, sárgarépa, édes burgonya,
- tök, padlizsán, gomba
- csillagtök, karalábé, sárgarépa
- burgonya, gomba, cukkini
- zöldbab, sárgarépa, padlizsán
A rizs helyett tehetünk bele zabpelyhet, főtt kölest, hajdinát, vegyes pelyheket (búza, árpa, rozs, zab). Tegyük egészségessé a rostokkal! A töltelékbe tegyünk 1 -1 kávéskanál búzakorpát, zabkorpát, lenmagpelyhet, búzacsírát.
Ízesíthetjük a tölteléket napraforgómag, szezámmag, tökmag, chiamag, lenmag, földimogyoró felhasználásával. A különböző zöldfűszerekkel is mindig más ízek dominálhatnak. Felhasználhatjuk a következő fűszernövényeket: kakukkfű, oregáno, koriander, majoránna, zöldpetrezselyem, zellerzöld, rozmaring, borsikafű, metélő hagyma.
Tehetünk a töltelékbe pirított vöröshagymát, zöldhagymát, fokhagymát, aprított gombát, zöldpaprikát, paradicsomot, hegyes, erős paprikát, reszelt sárgarépát, zellert, karalábét. Attól függ, milyen rakott ételt készítünk.
A fűszereket ízlésünknek megfelelően alkalmazhatjuk, az alapanyagokhoz igazítva.
A rakott ételeket általában tepsiben, jénai-, vagy kerámiatálban készítjük. Fontos, hogy tetszetős legyen a teteje! Azonban ez is lehet változatos.
Tejfölt, kefirt, joghurtot kikeverünk sóval, borssal, színezhetjük fűszer paprikával, kurkumával, paradicsompürével, sáfránnyal. Tehetünk bele kevés zabpehelylisztet, tojást, zöldfűszert.
Ízlés szerint tehetünk a tetejére paradicsomkarikát, lilahagyma-karikát, zöldpaprika, vagy kápiapaprika-karikát, ami szép pirosra és ropogósra sül.
Jó étvágyat!
Lettner Annamária, dietetikus