•  
  •  
  •  

– Kicsi ez az üzlet, de én szeretem, már harminc éve itt dolgozom – meséli Gáspár Lilla, kesztyűkészítő és bőrdíszműves, aki több generációs hagyományt ápol azzal, hogy ezt a szakmát választotta. Még a nagyapja kezdte a kesztyűipart, majd bevette a fiát is az üzletbe. A fiú felesége, azaz Lilla édesanyja is kitanulta a kesztyűs szakmát és letette a mestervizsgát.

A kesztyűkészítő pár körül sündörgött tizenkét gyermekük, közülük többen is követték a szülők mesterségét. Az egyik lány, Dorothy Gaspar, Los Angelesben él, és Hollywood sztárjainak készít extravagáns kesztyűket. Gáspár Lilla itt maradt, és kicsit tovább lépve a kesztyűkészítésen, bőrdíszművesként táskákat, öveket, tárcákat készít, és javít.

– Miután a húgom kiment Amerikába, egyedül vittem tovább az üzletet. Ide köt minden, itt születtem, itt szültem, és imádok itt élni – mondja. És imád egyedi bőrtárgyakat készíteni. Úgy fogalmaz: már kiskorában is lenyűgözte a bőr illata. A mostani üzletet, a Szent István téren a Vásárcsarnok mellett, 1981-ben nyitották meg.

– A személyes kapcsolat sokat számít. Úgy szoktam mondani, hogy nagyon sok “beülős” vendégem van, akiknek tanácsokat adok bőrtisztításról, kezelésről, vagy csak beszélgetünk mindenféléről – sorolja Lilla. Lelkesen meséli, hogy a legnagyobb élmény a női táskák készítése, vagy ha sikerül megjavítani azt, amiről már majdnem lemondott a tulajdonosa. Addig szeretnék élni, amíg lesz egy unokám, akinek betaníthatom ezt a szép szakmát, és továbbviszi az üzletet. Lilla fia ugyanis már nem viszi tovább a családi hagyományt; kesztyűk helyett számítógépekkel foglalkozik.

– J. M.