Készül a Szusza-szobor

  •  
  •  
  •  

Javában készül Szusza Ferenc szobra, amely a legendás labdarúgóról, Újpest díszpolgáráról elnevezett stadion főépületénél kap majd helyet.

Korábban már hírül adtuk, hogy március végéig csütörtökönként az érdeklődők betekinthetnek a Szusza Ferenc-szobor készítésének folyamatába az önkormányzat által támogatott alkalmi műteremben, a Virág utca 22.-ben. Az Újpesti Napló itt kereste fel Szabó Sándor Ferenc szobrászművészt, a szobor alkotóját.

– Az egész alakos szobrot Keleti Márton 1951-ben készült vígjátéka, a Civil a pályán című film egyik Balaton- parti jelenete ihlette, a film egyik főszereplője a legendás labdarúgó volt – mesél a tervezésről az alkotó.

A bronzszobor egyébként az eredeti embernagysághoz képest valamivel nagyobb méretben készül, az alkotó reggeltől sötétedésig dolgozik rajta. A munkálatok iránt nagy az érdeklődés, sorra jelzik az általános iskolákból, hogy eljönnének a műterembe. Az intézményekkel egyébként Sándor felesége, a szintén szobrászművész Malovecz Ildikó tartja a kapcsolatot.

– Annak idején örültem volna, ha a mostani iskolásokhoz hasonlóan én is megismerhettem volna az alkotás folyamatát. A gyerekek így közeli kapcsolatba kerülnek a művészettel, és magát az elkészült alkotást is magukénak érzik majd – mondja a művész.

Szabó Sándor ezenfelül fontosnak tartja azt is, hogy a munkafolyamat – a bronzöntést kivéve – Újpesten és újpesti segítséggel zajlik. A szobor egyébként a Szusza Ferenc Stadion közelében, külön kialakítandó parkban kap helyet. Az alkotás agyagból formálódik, majd március közepén szobrászokból, művészettörténészekből álló szakmai zsűri szemlézi – kötelező eljárásként – a művet. Ezt követi a bronzöntés.

MOA


Szusza Ferenc (1923-2006), az Újpesti Dózsa örökös bajnoka, Újpest díszpolgára szobrának elkészítése szurkolói kezdeményezésre indult. A költségeket a Górnik Zabrze elleni, 2011- ben lejátszott barátságos találkozó bevétele, szponzorációs összeg, valamint Újpest Önkormányzatának támogatása fedezi.