Készülnek az ünnepi eseményre

  •  
  •  
  •  

A nevelőtestület javaslatára Lázár Ervin nevét veszi fel az Erzsébet Utcai Általános Iskola. A fenntartó újpesti önkormányzat legutóbbi ülésén járult hozzá a névfelvételhez. A november 15-ei hivatalos keresztelő előkészületei javában zajlanak.

Több éve vetődött fel először a pedagógusokban, hogy másik nevet kellene adni az intézménynek, mert az Erzsébet Utcai Általános Iskola ugyan szép név, de nélkülözi az egyediséget, és nem utal az intézmény profi ljára. Lázár Ervin író nevének felvételét egyöntetűen támogatta a nevelőtestület és a szülők is jó ötletnek tartották az elnevezést.

– Azért húzódott eddig az ügy, mert Lázár Ervin végrendelete nem tette lehetővé a névfelvételt – mondja Pál Lászlóné, az iskola igazgatója. – Sokat egyeztettünk a család tagjaival, különösen Vathy Zsuzsa íróval, Lázár Ervin özvegyével, aki végül áldását adta a névfelvételre. Elhárult az akadály, használhatjuk a nevet. A hivatalos ünnepség november 15-én lesz, amit méltóképpen szeretnénk megünnepelni.

A névadáshoz a képviselő-testület is hozzájárult. A szülők is örülnek a névválasztásnak, és máris a tettek mezejére léptek; az ünnepségig – terveik szerint – beszereznek egy elegáns vitrines szekrényt, hogy a relikviákat méltó körülmények között tárolhassa az iskola. Hogy ez megvalósulhasson, szívesen veszik az asztalos mesterek segítségét.

Á.T.


Meséiről ismert

Lázár Ervin (Bp., 1936. május 5. – 2006. december 22.) Kossuth-díjas magyar író, elbeszélő, meseíró, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészkarán szerzett diplomát. Dolgozott az ÉS-nél, és számos más újságnál.

A leginkább meséiről ismert író első novellája a Jelenkorban jelent meg, 1958-ban. Írásaihoz az inspirációt javarészt gyermekkorából merítette. Olyan művek fűződnek a nevéhez, mint a Szegény Dzsoni és Árnika vagy a Négyszögletű kerek erdő.