Két ember halt meg reggel egy lángoló újpesti garzonban

  •  
  •  
  •  

A József Attila utcában egy 30 négyzetméteres garzon gyulladt ki, a tűzoltók a lángokat eloltották, de a lakásban lévő két emberen már nem tudtak segíteni.

Két ember meghalt egy lakástűzben kedden kora reggel Újpesten – tudta meg az MTI a Fővárosi Tűzoltóság sajtóügyeletesétől. Dudás Tamás tájékoztatása szerint a József Attila utcában egy 30 négyzetméteres garzon gyulladt ki, a tűzoltók a lángokat eloltották, de a lakásban lévő két emberen már nem tudtak segíteni.

Mucsi Nóra, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletes elmondta, hogy az áldozat egy 60 éves férfi és egy 54 éves nő volt. A tűz okát jelenleg is vizsgálják, a rendőrség a tűzvizsgáló jelentése alapján dönt a további intézkedésekről.

Cserna Sándor, újpesti közbiztonsági referens arról tájékoztatott, hogy az eset ma hajnalban, fél öt körül történt. A helyszínen kiderült, hogy egy földszinti lakásban ütött ki tűz jelenleg még tisztázatlan körülmények között.  A szomszédokat is megvizsgálták a mentők, de nem kellett senkit kórházba szállítani, illetve úgy néz ki, hogy nem kell elhelyezni senkit, de még nem volt statikai vizsgálat, melynek szükségességéről a tűzoltók fognak dönteni – mondta a közbiztonsági referens. – A hozzátartozókat a rendőrség értesíti, illetve a helyszínt biztosítja a tűzvizsgálat végeztéig. Kérték, hogy a végén a lakást zárjuk le, melyre az előzetes intézkedést megtettem – tette hozzá.

Cserna szólt az elővigyázatosság fontosságáról is: – Az ilyen szerencsétlenségek elkerülésében a legfontosabb a megelőzés. Sokan használnak ilyenkor kiegészítő, elektromos fűtést, amit nem feltétlenül bír el a lakás vezetékhálózata, zárlat és tűz keletkezhet akár éjjel is, amikor a lakók kiszolgáltatottak, és a füst végez velük, mielőtt felébredhetnének.

Semmiképpen se használjanak „megpatkolt” biztosítékokat, mert azok fokozott veszélyforrást jelentenek.

Vannak, akik panellakásban gázpalack-üzemű készülékkel segítenek rá a fűtésre. Ez viszont nem csak a lakásban élőkre, hanem az egész házra fokozottan veszélyes. Arra kérem az újpesti polgárokat, hogy figyeljenek oda egymásra, ne hagyják szó nélkül, ha azt látják, hogy környezetükben valaki szabálytalan, életveszélyes megoldásokat alkalmaz.

Karácsony közeledtével külön felhívnám a figyelmet az adventi koszorúkra. Az általában fenyőágakba tűzött gyertyák időzített gyújtószerkezetként működnek, ha őrizetlenül hagyjuk azokat. A magas gyanta-tartalom miatt a fenyő nagyon könnyen kap lángra, és rendkívül gyorsan, intenzíven ég.

Oda kell figyelni a karácsonyfákra is. Ne használjunk zárlatos, ismeretlen minőségű fényfüzéreket, és ne hagyjuk bekapcsolva azokat éjszakára, vagy ha elmegyünk otthonról. Kellő elővigyázatossággal, odafigyeléssel nem csak a magunk, hanem lakótársaink, szomszédaink életét, anyagi javait is megmenthetjük.       

(képünk illusztráció)