Két fázisú nyitás jöhet márciusban és áprilisban

  •  
  •  
  •  

Ha jók lesznek a számok. Másról is volt persze szó a péntekre tolt Kormányinfón.

A kormány olyan döntéseket szeretne hozni, amelyek összhangban vannak azzal, amit az emberek szeretnének, nem csak olyanokat, amelyek a járványhelyzet miatt szükségesek – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely.

A kancelláriaminiszter ezután arról beszélt, hogy a tegnap meghirdetett online nemzeti konzultáció február közepén indul majd. Ebben az emberek véleményét szeretnék megismerni a kétfázisú nyitásról, amit akkor vezetnének be, ha megnyugtatóak lesznek a számok.

Gulyás Gergely hosszan beszélt a gazdaság újraindításáról. Elmondta, hogy a foglalkoztatási adatoknak a jelenlegi szinten kell maradniuk, most 4 százalék a munkanélküliség, 4 és fél millióan dolgoznak Magyarországon. Felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyekkel eddig segítettek: 5 százalékos a lakásáfa, 4 év alatt visszahozzák a 13. havi nyugdíjat, június 30-ig fennáll a hitelmoratórium cégek és magánszemélyek számára egyaránt.

Gulyás szavaiból pedig kiderült az is, hogy február 1-től május végéig a kávézóknak és konditermeknek nem kell bérleti díjat fizetniük az önkormányzat és az állam felé a helyiségeik után.

Újságírói kérdésre a miniszter elmondta: szerinte nem valószínű, hogy a Magyar Orvosi Kamara tamáskodása miatt lesz olyan háziorvos, aki megtagadja az orosz vagy a kínai vakcina beadását. Javasolja a MOK-nak, hogy nyugat felé tájékozódjanak, világszerte ugyanis már 20 millió embert oltottak be a kínai oltóanyaggal, köztük a délvidéki magyarokat is. A kormány részéről mindenesetre megvan a nyitottság a Kamara felé.

Gulyás hozzátette: februárban, márciusban és áprilisban egyaránt 250 ezer kínai vakcina érkezik, ezután pedig még 1,75 millió ember beoltására elég oltóanyag jön.

A nyitásra visszatérve a miniszter kijelentette, hogy március 1., valamint nagyszombat (április 3.) lehet a nyitás két napja. Mindez azonban csak akkor, ha addig jók lesznek a járvány számadatai.

Kérdésre Gulyás elismerte, hogy a várandós nők szabad orvosválasztásáról még nem született döntés, egyeztetnek a Magyar Orvosi Kamarával, bár nem egyezik az álláspontjuk.

Egy kérdés a hétfőn nyilvánosságra került képviselői vagyonnyilatkozatok ügyét firtatta. Arra a kérdésre, hogy indul-e vagyonnyilatkozati eljárás Rogán Antal ellen, Gulyás annyit válaszolt: a szabályok nálunk a legszigorúbbak a képviselők családtagjainak nyilatkozata kapcsán, és „az említett esetben nem lát problémát”.

 

, , , ,