Kétharmados többség

  •  
  •  
  •  

Az országos eredményekből kiindulva jó eséllyel indul a jobboldal az európai parlamenti választásokon, és ugyanez a jobbratolódás kedvezhet Újpestnek is ősszel – véli Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője.

Sehol nem történt még olyan Európában, hogy egy kormányzó párt ismét kétharmados többséget tudjon szerezni egy választáson, sőt maga a kétharmad is ritka arány a kontinensen – véli Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője. Szerinte a baloldal történelmi veresége azt is mutatja, hogy a jelenleg képviselt morált fenntartva már nem tudják folytatni munkájukat, s egyben az is nyilvánvalóvá vált: a 2010 előtt képviselt politika sem hozható már vissza. A Fidesz lendületben van, a baloldal széthullóban.

– A kormányoldal erős, emelkedő tendenciát mutat, és mára már az is eldőlt, hogy a baloldal megosztva indul a májusi európai parlamenti választásokon. Sok kis párt fog versengeni, szóródnak a szavazatok, így akár az is előfordulhat, hogy az MSZP a mostaninál is rosszabb eredményt ér el – sorolja az elemző.

Hozzáteszi: országszerte egyértelmű jobbratolódás ment végbe. Ez Újpesten is kimutatható, mert bár a 11-es számú országos egyéni választókerületben a baloldali jelölt szerzett mandátumot, ebben döntő szerepe volt az új választási rendszerben Újpesthez kapcsolt angyalföldi területnek. Ha megnézzük, hogy a korábbi választásokhoz képest, hogy alakulnak az arányok, látható, hogy itt is folyamatos jobbratolódás fi gyelhető meg. Ez a jelenség pedig egyértelműen meghatározó lehet az őszi önkormányzati választások alkalmával. 

MOA