Kettős mérce a fideszes propagandában

  •  
  •  
  •  

Ugyanaz a szerződés, amivel hat éven át semmi gondjuk nem volt, ma „urambátyámozás” – ha más kapja a megbízást.

Történelmi jelentőségű leleplezést közölt az újpesti Fideszt áhítattal követő, mindenki mást szakmányban gyalázó Újpesti Hírek. A portál cikke egy, az Újpesti Sajtó Kft-től közérdekű adatigényléssel kikért ügyvédi szerződést hordoz körbe véres kardként, harcba hívva az „urambátyám világ ellen.” Csakhogy ez a bökő elég rozsdás. Most azt hagyjuk is, hogy ezt az antikorrupciós vehemenciát hogy tudták elfojtani a kormánypárt kilenc éves újpesti regnálása idején, és maradjunk pusztán a tényeknél.

Az Újpesti Sajtó Kft-nek természetesen a kerület és a cég előző vezetésének idején is volt jogi képviselője, vele is kötöttek szerződést. S mindaz, amit ma felháborodottan idéz a helyi fideszes kézműves propaganda, ebben a kontraktusban is éppen úgy benne volt. A szokás szerint névtelenségbe burkolódzó szerző szerint az ügyvéd feladatai „elég slendriánul” vannak leírva. Nos, a korábbi, 2013-ban kötött szerződésben szóról szóra ugyanez a „slendrián” megfogalmazás szerepelt. A cikkben kifogásolják azt is, hogy „a szerződés nem terjed ki a peres és nem peres ügyekben való képviseletre”, „tehát pont azokra a dolgokra, amire napi szinten szükség lehet egy ilyen cégnél.” Kétségtelen tény, hogy ez tényleg elég komoly trehányság – volt 2013 és 2019 között, az előző, mindössze egyetlen oldalnyi szerződésben. A jelenleg érvényben levő (háromszor akkora terjedelmű) megbízásba ugyanis ezeket már belevették.

A szemfüles Anonymus azonban a legnagyobb luftot a „meglehetősen gálánsnak” nevezett díjazáson felhorgadva rúgja. Ez az összeg ugyanis ma havi bruttó 230.000 forint, 2013-ban pedig 180.000 forint+Áfa, vagyis bruttó 228.600 forint volt. Vagyis összesen 1400 (ezernégyszáz) forinttal emelkedett. Bár, az köztudott, hogy nemzeti fizetőeszközünk legendásan értékálló, azért az elmúlt hét esztendőben a 0,6 százalékos növekménynek egészen biztosan a többszöröse volt az infláció. Vagyis reálértéken ma a Sajtó Kft. jogi képviseletét jóval kevesebb pénzért látják el, mint az előző vezetés idején.

 

 

Persze ezt a gyanútlan olvasó nem tudhatja meg az átláthatóság fideszes bajnokaitól. Az adatigénylő hősies küzdelmét a cégtől megkapott pdf megnyitásával ugyanis büszkén közlik – ám magát a dokumentumot nem. Az előző érában kötött szerződés meg persze szóba sem kerül. Nehogy kiderüljön, hogy a kettő között lényegében csak a megbízott neve a különbség – és nehogy valaki elgondolkodjon rajta, hogy valójában talán éppen ez az igazi gondjuk vele.

, , ,