•  
  •  
  •  

A Tél utcában átadták az Újpesti Roma Nemzetiségi Önkormányzat felújított és funkcióiban kibővített, a tanodának is otthont adó épületét. Ugyanitt megnyílt az Újpesti Cigány Helytörténeti Gyűjtemény.

A tanoda október 10-i átadóján dr. Molnár Szabolcs alpolgármester azt mondta, az ötlet láthatóan bevált. Az elmúlt két tanévben több száz gyereknek segítettek felzárkózni. Felhívta a fi gyelmet az épület két további funkciójára, a sportszobára és a roma helytörténeti gyűjteményre. A funkcióbővítés megvalósításához tízmillió forint forrást pályáztak meg és nyertek el az Emberi Erőforrások Minisztériumánál.

Baloghné Balog Aranka pedagógus, a roma önkormányzat képviselője, a tanodaprogram vezetője azt mondta, október 13-ától, hétfőtől ismét várják a tanulni vágyókat. Lapunk kérdésére hozzátette: valamennyi tárgyból fejlesztik a diákokat, akik a foglalkozásoknak köszönhetően sokat javítanak tanulmányi eredményükön.
Ugyanitt adták át a Molnár István Gábor, az Eötvös József Cigány–Magyar Pedagógiai Társaság elnöke, roma nemzetiségi önkormányzati képviselő alapította Újpesti Cigány Helytörténeti Gyűjteményt is.

Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára azt mondta, örömmel ad át olyasvalamit, amelyben a cigányság múltja (gyűjtemény) és jövője (tanoda, tanulás) egyszerre van jelen. 

Wintermantel Zsolt polgármester kiemelte: Újpest ma is sokszínű és összetartó közösség. – Olyan helyet, épületet, adtunk most át, ahol értékek: kultúra, sport és jövő találkoznak. Hozzáfűzte: mindenfajta anyagi támogatás megsokszorozódik, ha egy lelkes közösség hozzáteszi a magáét.

Csóka János Pál, az Újpesti Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a helytörténeti gyűjtemény kapcsán személyes emlékeinek felidézése mellett azt mondta, Újpest a legtoleránsabb város. Kiemelte: van jövőképük, az önkormányzattól használatra kapott épületben hamarosan öltözőt, orvosi szobát is kialakítanak.

Molnár István Gábor, a helytörténeti gyűjtemény alapítója rámutatott: a másfél évtized alatt összegyűjtött helytörténeti anyag mintegy ötödét állították ki. Egyben köszönetet mondott minden érintett családnak, akik a személyes emlékeiket, tárgyak, fotókat, bizonyítványokat a rendelkezésre bocsátották. 

A megnyitó végén az Újpesti Roma Nemzetiségi Önkormányzat Újpest Cigányságáért díjat adott át Giczy Béla elnökhelyettesnek, a Bródy Imre

Gimnázium igazgatójának, Hegedűs Róbertnek, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat aktivistájának, valamint dr. Molnár Szabolcs alpolgármesternek. Az átadót az Újpest Cigányzenekar műsora zárta.

M. Orbán A.