Kettős tábori dózis az újpesti cserkészeknek!

  •  
  •  
  •  

Nemrég ért haza az újpesti 1918. számú Xántus János Cserkészcsapat a nyári táborokból. Minden cserkésztábor egy külön világ, egy nagy kaland és feltöltődés. Nos, ebből a feltöltődésből rögtön kettő is jutott a csapatunknak.

Június utolsó hetében a BEAR GRYLLS tábor volt Sukorón, az első dózis a csapatnak és az újoncainknak. Itt a csapatunk őrsvezetői és „veterán” cserkészei szerveztek különböző programokat ahol az újoncok megismerkedhettek, Bear Grylls (megjegyzés: aki egyébként angol főcserkész) a nagy túlélő cserkésztechnikáival és a „titkos nyelvvel” ami az eszperantó. A reggeli torna, közös játékok, életmentő csomózások, tájékozódás ismeretlen terepen, az éjjeli túra, közös főzések mellett a Velencei tavi fürdőzés, és a közös tábortűz sem maradhatott el. Egy cserkészünk a táborban tett cserkészfogadalmat. A táborban a folyamatos kihívást a hőség jelentette, igaz e mellett nem okozott gondot a hideg vizes tábori zuhany sem.

Folytatás: Gödöllőn

Miután visszajöttünk, még pihenni sem volt sok idő, hiszen következő héten, július 6–án pénteken indultunk a „Kerületi Nagytábor 2012 – KNT 2012” táborba Gödöllőre. (Megjegyzés: Budapest – pesti oldal, Pest Megye, Nógrád Megye cserkészcsapatainak közös tábora, mintegy 600 cserkésszel.) A KNT-n belül a csapatokat 6 altáborba osztották.  A mi csapatunk a „Barna – Kerelőszentpál” altáborban élt. Ebben az altáborban voltak a legtöbb helyről (8 felöl) cserkészek: a mi újpesti csapatunk mellett két kispesti, balassagyarmati, szécsényi, fővárosi XVII. kerületi cserkészcsapat, több kisebb csapat és egy amerikai magyar cserkész is volt. A szolgálatokat is megosztva és sokszor vegyesen adtuk. A betyár világot megidéző tábor alapmeséje szerint Grassalkovich gróf kérette be birtokairól a cserkészeket népszámlálás végett. Ezért aztán volt ostorpattogtatás, betyárviadal, Rózsa Sándor életét pedig mi dolgoztuk fel félig mesés félig valós formában. (cserkész tréfa: amikor Rózsa Sándor facebook-on értesül, hogy Veszelka Julcsa állapota megváltozott…). Ezen kívül vetélkedők (1 perc és nyersz, falmászás, sörös rekesz mászás, méta, 20 méteres szappanhabos vizes csúszás, stb.) a mi altáborunk találta ki a tábori macarénát amit a nagy közös tábortűznél „flashmob” formában adtunk elő. Lepény-kenyeret sütöttünk és eltúráztunk az Aquaparkba, amit kb. 500 cserkész egyszerre vett birtokba. A vidám hangulatú, közös tábortüzek a lelki programok és a közös élmények nagyon jó hangulatot varázsoltak a mi „barna altáborunkba” ahol a végén már nem 8 csapat, hanem egy altábor élt együtt.

Záhonyi Lajos csapatparancsnok
újpesti 1918. számú  Xántus János Cserkészcsapat