„Kevertem babocskát, sütöttem pampuskát”

  •  
  •  
  •  

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer az óvodánk, ahol évek óta szélmalomharcot vívunk a közétkeztetéssel. Tudjuk, hogy kevés pénzből nehéz jó, tápláló és egészséges ételt készíteni.

Úgy döntöttünk, hogy a magunk eszközeivel megpróbálunk javítani a helyzeten, hiszen óvodapedagógusként egyik fő feladatunk az egészséges életmódra nevelés, szoktatás.

Évek óta megszokott már, hogy a mindennapi (a fejlődéshez nélkülözhetetlen) zöldség és gyümölcs adagunkat a szülőktől kapjuk. Ha a kicsik meglátják a tálat, hívni sem kell őket, az is szívesen jön, akit otthon noszogatni kell. Ez a csoport varázsa.

Az elmúlt év igencsak megviselte az óvodai dolgozók egészségét ezért óvodánk vezetője, Tácsik Lászlóné, Éva úgy döntött, hozzásegít minket is egy kis figyelmességgel egészségünk megőrzéséhez. Minden nap kaptunk egy kis csíra kupacot a reggeliző tálra abból, amit a konyhás nénikkel együtt csíráztatott. Sőt! A csoportban a gyerekek is kapnak csírákat, hiszen ami az óvó néni tálján van, az csak finom lehet. Itt is fontos a példamutatás. Délután a cukros teáról áttértünk a sima vízre vagy a higított tiszta gyümölcslére, és napközben is odafigyelünk a megfelelő mennyiségű víz pótlására.

Óvodai keretek között a saját eszközeinken túl, csak a szülőkre támaszkodhatunk. Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke egészséges legyen. Ennek elérése érdekében fontos a kiegyensúlyozott étrend, a változatos táplálkozás, valamint a testmozgásban gazdag életmód kialakítása.

Mai, rohanó világunkban azonban könnyű eltévedni a sok információban. Ezért úgy döntöttünk, hogy meghívjuk Tóth Gábor okleveles élelmiszeripari mérnököt, táplálkozáskutatót egy esti előadásra, ahol a szülők feltehetik kérdéseiket.

Az előadás napjára finom büféasztalt is készítettünk. Volt ott házi készítésű barna magvas kenyér, padlizsánkrém, puliszka, köles golyó, zabpelyhes aszalt gyümölcsös sütemény, medvehagymás pogácsa, frissen facsart gyümölcslé, céklasaláta, különféle csírák, gyógyteák.

Ez alkalomra berendeztük a tornatermet, így a szép számmal érkezett hallgatóság kényelmesen elfért és élvezhette Tóth Gábor előadását, melyhez képeket, grafikonokat, táblázatokat is vetített. Az előadás igen tartalmas és könnyen emészthető volt sok új információval és jó tanáccsal. A szülők kérdezhettek, sőt aki további információra, tudásra vágyott annak Gábor könyveket, tájékoztatókat, webcímeket is hozott.

Az előadás végeztével mindenki kóstolgathatott, beszélgetett, ismerkedett. Olyanok lettünk, mint egy méhkas. Még a hitetlenek is elégedetten szemezgették a sütiket, a különböző falatokat és a cukor nélküli gyógyteákat.

Aki ott volt, remek élménnyel gazdagodott, mi pedig elégedetten dőltünk hátra egy fárasztó, de sikeres nap után.

Aki nem hiszi, járjon utána…

Szilasi Erika óvodapedagógus
Liget óvoda