•  
  •  
  •  

Az újpesti rendőrség összegző és problémafelvető közbiztonsági fórumot tartott tavaly év végén. A rendezvényen önkormányzati képviselők, iskolaigazgatók és az egyházak képviselői vettek részt.

A fórumon dr. Terdik Tamás alezredes, Újpest rendőrkapitánya mindenekelőtt kiemelte: 2014-ben sikerült csökkenteni a bűnesetek számát. Ebben szerepe van az önkormányzatnak is. Egy gyalogos járőrnek (aki a városközpontban egy közterület-felügyelővel közösen lát el szolgálatot) és két gépkocsizó járőrnek fizetnek túlórát.

Kiemelte, hogy nem a bírságolás, hanem a törvénysértők elfogása a cél, mert a bűnmegelőző hatást szeretnék növelni. Ebben egyébként az újpesti rendőrök élen járnak, mert olyanokat is sikerült kézre keríteniük, akik évek óta bujkáltak.

A rendőrkapitány rámutatott: a városban a futballmérkőzések, valamint az átmenő forgalom jelentik a legnagyobb kihívást, ugyanakkor egy felmérés alapján Újpest Budapest negyedik legbiztonságosabb kerületének bizonyult. Mindebben egyébként a két újpesti polgárőrszervezetnek is nagy szerepe van. Gyakorlati ismereteiket kamatoztatva szívesen és gyakran járőröznek együtt a rendőrökkel.

Cserna Sándor közbiztonsági referens szerint a hatóságok munkája mindig a gyakorlatban csúcsosodik ki. Újpest biztonságáért összehangolt, egymást segítő csapat dolgozik.

Pinkóczi József, az újpesti közterület-felügyelet nemrégiben kinevezett osztályvezetője rámutatott: tevékenységük nagyban kapcsolódik a rendőrökéhez. Szerinte fontos, hogy az emberek bízhassanak a hatóságokban. A bizalomra a 2013-as rekordárvíz volt jó példa, amikor az összefogásnak köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy Újpestet elöntse a víz.

Miért van ennyi rendőr?
A tavalyi év utolsó harmadában fokozott rendőri jelenlétre lehettek figyelmesek az újpestiek, a megerősített utcai szolgálatba a készenléti rendőrség emberei is bekapcsolódtak. A megnövelt létszámú szolgálatot elsősorban az indokolta, hogy nyáron átmenetileg megnövekedett az autólopások száma. A rendőrök órára és helyszínekre lebontott „bűntérkép” alapján dolgoznak, mindig ott vannak, ahol a leginkább szükség van rájuk. Aktív jelenlétük meghozta a gyümölcsét: visszaszorultak a gépjárműlopások és a biztonság is tovább nőtt. Mindezek eredményeképp valamelyest csökkent ugyan a járőrök száma, ugyanakkor még mindig többen vannak a korábban megszokottnál.

Kép és szöveg: M. Orbán András