Kéz alatt eladták a Szigetet

  •  
  •  
  •  

Nagy vihart kavart az előző lapszámunkban megjelent írás, amely a Sziget fesztivál körüli kérdéseket taglalta. Honlapunkra és szerkesztőségünkbe levelek, hozzászólások tucatjai érkeztek a témában, természetesen pro és kontra egyaránt.
Az ügyben az elmúlt napokban újabb fejlemény történt, amely gyökeresen új fordulatot hoz a vitás kérdésben.

Előtte azonban egy gyors áttekintés: 2002-ben kezdődött a pereskedés a IV. kerületi önkormányzat és a Sziget Kft. között. Ekkor perelte be a kerület vezetése a Sziget Kft-t birtokháborítás miatt, ugyanis a lakókat nagyon zavarta. Ez ügyben másodfokon is a Szigetnek kedvezett az ítélet, mondván: a rendezvény zajszintje nem éri el a kritikus határt. 2006-ban azonban új per vette kezdetét, ismételten az újpesti önkormányzat perelte a rendezvényt szervező céget. A kerület megbízásából elkészült egy zajszintmérés, ám ezt igazságügyi szakértők nem fogadták el hitelesnek. Ekkor kereset-kiegészítéssel élt az önkormányzat és kezdeményezte, hogy az idei méréseket vegyék alapul a tavalyi zajszint megállapításához. Tudni lehet, hogy a mért zajszint igazolja az újpesti vezetés állítását, ez viszont gyakorlatilag a fesztivál ellehetetlenedését vonná maga után. Hiszen a per tárgya, hogy a 22.00 és 6 óra között a zenés és egyéb műsoros rendezvények megszervezésétől, valamint a zene- és műsorszolgáltatástól tiltsa el a szervezőket.  
Ez a helyzet némileg sarokba szorította a Sziget Kft. vezetését, hiszen a programok jelentős részét a fenti időszakban rendezik meg. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az elsőfokú elmarasztaló ítélet – amely akár már a decemberi tárgyaláson megszülethet – függetlenül a másodfokú tárgyalás időpontjától – a felperes újpesti önkormányzat kérésére előzetesen végrehajtandó. Azaz, akár már a 2008-as Sziget Fesztivál megrendezése is veszélybe kerülhet a döntés kapcsán.
Ezt fontolhatták meg a Sziget Kft vezetői, amikor a napokban úgy döntöttek, hogy a rendezvényszervező céget eladják. Nem is akárkinek, hogy azért a teljes irányítást ne veszítsék el: a Gerendai Károly jegyezte cégbirodalom részeként számon tartott Est Média Group Kft-vel kötöttek adásvételi szerződést. Ily módon, ha a per negatív kimenetelű is lesz a fesztiválra nézve, a szervező cég szépen kisétált a jogi kiskapun.