Kezdésnek kiosztott pár büntetést az új edző

  •  
  •  
  •  

Két hete másodszor lett az Újpest ideiglenesen kinevezett vezetőedzője Marc Leliévre, aki felvetésünkre nem cáfolta, hogy alaposan bekeményített az öltözőben, és azt sem, hogy kezdésként kiosztott pár büntetést a játékosoknak

A szakember nemrégiben Magyarországon futott volna neki a pro-licences tanfolyamnak, de nemleges választ kapott. A belga edző a csakfoci.hu-nak adott interjújában azt is elmondta, hiába tud most rengeteg edzést vezényelni csapatának, igazából nem örül ennek, bár azért bizonyos szempontból hasznosnak is találja az extra bajnoki szünetet.

Ahhoz, hogy tartósan vezetőedző lehessen, szüksége lenne pro-licencre. Úgy tudjuk, korábban azt tervezte, hogy Magyarországon végzi majd el a tanfolyamot, de nem kapott engedélyt. Így volt?
– Egy barátom és kollégám kérdezett rá erre a szövetségnél nem hivatalosan, hogy van-e lehetőség esetleg rá, hogy ide járjak, de a válasz nemleges volt, nem tudom, miért, talán a nyelvtudásom hiánya miatt, nem tudom. De nincs ezzel semmi gond, hiszen a papírjaimat beadtam már Belgiumban, ha minden igaz, még ebben az évben el is kezdhetem az ottani tanfolyamot, amely 1 évig tart majd.

Az újpesti bennfentesek szerint az a legnagyobb változás a Daerden-korszakhoz képest, hogy elődje jóval engedékenyebb volt, ön ellenben elég keményen áll a játékosokhoz. Ha jók az információink, rögtön az első napokban kiosztott jó pár büntetést az öltözőben fegyelmezetlenségek miatt.
– Hogy szokták mondani? No comment…annyit mondanék azért, hogy minden klubnak megvannak a szabályai, aki ezeket nem tiszteli, az bűnhődik, és a játékosokat pedig leginkább így lehet büntetni.

Ön miért a keménységben hisz?
– Minden edzőre igaz, hogy más és más utat követ, mint a többiek a munka során. Nekem ez az utam, amely nem feltétlenül különbözik, mondjuk Jos Daerdenétől, de más, én ilyen vagyok. Mindig is olyan voltam, aki őszintén elmondta a véleményét, a kollégáknak is, ha kérték persze, kéretlenül soha nem szóltam bele senki munkájába. Ami a legfontosabb változás volt, az a név, most már én vagyok az edző, az én nevem szerepel átmenetileg a titulusnál, de a fegyelmezettség szerintem eddig sem volt hiánycikk.

Ön szinte a belga tulajdonos érkezése óta tagja az újpesti stábnak. Meddig lesz az?
– Fogalmam sincs róla, egy biztos, hogy nem én leszek a vezetőedző, az 100 százalék. Ez futball, itt bármi megtörténhet, így elképzelhető, hogy maradok, mint másodedző az új szakember mellett is, amivel nem is lenne semmi problémám, szeretek itt dolgozni. Az elején nem volt könnyű megszokni a családom távollétét, elismerem, de mára elfogadtak Újpesten, ami számomra nagyon fontos. Ha csak egy pillanatra is érezném a játékosok vagy a szurkolók bizalmatlanságát, nagyon rosszul érintene, de nem volt ilyen problémám itt soha.

Kilenc edzést tart a csapatnak a héten, ami harmadik alapozásnak sem rossz. Erre miért volt szükség?
– Azt nem mondanám, hogy jól jött nekünk ez a szünet, jobb lenne meccset játszani a rendes menetrend szerint. De azt sem szabad elfelejteni, hogy 1-1 találkozó nem egy, hanem négy napot vesz el a csapat életéből. Nem szabad elfeledni, hogy csak két hete vagyok ideiglenesen kinevezett vezetőedző, még idő kell ahhoz, hogy az általam képviselteket elsajátítsa a csapat. Nekem is kell ez a hét és ez a kilenc edzés, hogy mindenkit elhelyezzek a rendszeremben. Ezért hasznosnak találom azt, hogy ilyen keményen edzünk a héten.

Az Újpest a szezonnak a nemzetközi szereplés reményében vágott neki. Lát még esélyt erre?
– Realisztikusan tekintve csak rá kell nézni a tabellára, persze amellett, hogy soha ne mond, hogy soha…mindent meg fogunk tenni, hogy minél magasabbra jussunk a tabellán, de tisztán kell látni a helyzetünket. Minden meccset meg akarunk nyerni – ez a normális hozzáállás –, de őszintén szólva, kis esély van rá, hogy a legjobb négy közé odaérjünk. (FOTÓ: UJPESTFC.HU)

(Dudás Gábor, csakfoci.hu)